Wat doen ze met de ‘piepe’.

Wat doen ze met de ‘piepe’.

DALFSEN – ( ingezonden stuk)Weer een joekel van een kraan bij de kaasfabriek in Dalfsen vandaag.Maken ze er in een mum van tijd een ooienvaarsnest boven in, u zult wel denken waarom.

In Dalfsen wordt een enorme hoeveelheid kaas geproduceerd, ongeveer een kilo kaas per seconde. En dat 365 dagen per jaar.
Om kaas te maken heb je melk, water hulpstoffen en een flinke hoeveelheid energie nodig. Vroeger werd de stoomketel die water verwarmt om kaas te kunnen maken in de fabriek gestookt met kolen, later met stookolie. Vandaag de dag gebruikt de fabriek aardgas.

Het gasverbruik van de fabriek is ongeveer gelijk aan alle inwoners van de kern van Dalfsen.Das enorm, een besparing op de kostenpost energie levert dan al snel een voordeel op, voor het milieu en natuurlijk de portomonee van de onderneming. In het kort komt het er op neer dat de pijp van de fabriek wordt aangepast zodanig dat de rookgassen van de stoomketel op een lagere temperatuur kunnen worden afgevoerd. De stoomketel wordt door het plaatsen van een slim apparaat een stuk zuiniger in gasverbruik. De besparing zal na de aanpassing ongeveer 10% zijn. De verwachting is dat begin mei de werkzaamheden klaar zijn, en dat vanaf dat moment de kaas in de fabriek duurzamer wordt geproduceerd, met een aanmerkelijk voordeel voor het milieu. Want uiteindelijk zal door de besparing de Co2 uitstoot ook met 10 % afnemen.

Foto's 3
Wat doen ze met de ‘piepe’.
Wat doen ze met de ‘piepe’.
Artikel delen: