Fietstocht IVN naar eendenkooi

REGIO – Zondag 31 mei verzorgt IVN Zwolle een fietsexcursie door het mooie buurtschap Genne en Natura 2000 gebied met als hoogtepunt een bezoek aan eendenkooi Haasjes. Boeiend ook voor Dalfsenaren.
Nederland is het land van eendenkooien bij uitstek. Eenden vangen door middel van een eendenkooi is een vangmethode, die al eeuwen oud is. Het is een typisch Nederlandse uitvinding, die slechts op een paar plaatsen in Noord-Duitsland, Denemarken misschien is terug te vinden. De meeste eendenkooien zijn geheel verdwenen of slechts als een bosperceel in het landschap terug te vinden.

De kooi Haasjes ligt te midden van een ruilverkavelingsgebied uit de jaren zestig en is in die omgeving een zeer oud natuurgebiedje, dat de moeite van het bezichtigen waard is. Een kooiker van de eendenkooi vertelt over de natuurwaarden, geschiedenis en huidige functie van de kooi als vogelringstation en informatiecentrum.
Het verzamelpunt voor de tocht is het verzamelpunt bij de Agnietenplas en het Haersterveer. De excursie start om 14.00 uur onder leiding van de natuurgidsen Lodewijk Jan Coté , Jacko Westendorp en Thomas Hiscock.

De kosten voor de overtocht met het veer en het bezoek aan de eendenkooi zijn € 6,00 per persoon. Het aantal deelnemers is beperkt tot 20 personen. Opgave vooraf is daarom verplicht. Dit kan via het aanmeldformulier op www.ivnzwolle.nl. Opgave s.v.p. voor 28 mei .

Artikel delen: