Strobalen langs de nevengeul bij stuw Vilsteren, aanvulling - Foto: Wim
Foto: Wim

Strobalen langs de nevengeul bij stuw Vilsteren, aanvulling

DALFSEN – Graag geven wij als Waterschap Groot Salland nog even een aanvulling op het artikel van Gerard Jutten van dinsdag 11 augustus over de strobalen langs de nieuwe nevengeul bij stuw Vilsteren.

“Strobalen langs de nevengeul bij stuw Vilsteren, ter bescherming van de das”. Ja, het klopt dat het muurtje van strobalen er ligt ter bescherming van de das.
De strobalen zullen op dit moment inderdaad verdrinking van (met name jonge) dassen kunnen voorkomen. Na verloop van tijd zullen de geuloevers vanzelf verflauwen en begroeien en dan voor dassen prima over te zwemmen zijn.
Verdrinkingsrisico is echter niet de eerst aanleiding geweest om de strobalen te plaatsen.
Dit muurtje van strobalen is geplaatst om geluiden en zicht op machines en mensen af te schermen en de rust bij de burcht te waarborgen.
Dit is echter niet het enige dat voor de dassen gedaan is. Andere maatregelen zijn:
• De tijd dat aan het stuk nevengeul bij de burcht gewerkt wordt, is bewust buiten het voortplantingsseizoen van de das gepland en is daarbij zo kort mogelijk gehouden.
• De das is vooral ’s avonds actief. Er wordt alleen bij daglicht gewerkt.
• De werkstrook en de rijroute voor de machines zijn zo ruim mogelijk om de burcht heen gelegd.
• Er is regelmatig contact met Stichting Das en Vecht.

Er wordt dus alles aan gedaan om alles zo goed mogelijk te laten verlopen, ook voor andere dieren en planten in het gebied. Na voltooiing van het werk is er een gevarieerder gebied ontstaan, nog beter voor de dassen en andere dieren (otter) en planten dan op dit moment.

Marjolein Koopmans, Waterschap Groot Salland, projectteam nevengeul Vilsteren

Artikel delen: