Kennismakingsdag nieuwe groep Junior Rangers

Kennismakingsdag nieuwe groep Junior Rangers

DALFSEN – LEMELERBERG – Op 5 september aanstaande wordt er een kennismakingsdag georganiseerd voor nieuwe Junior Rangers op de Lemelerberg bij Ommen. Geïnteresseerden kunnen op deze dag een kijkje nemen in de wereld van de Rangers en zien wat er voor nodig is om een ‘echte’ Ranger te worden. 5 september is ook gelijk de startdag van een nieuwe groep Junior Rangers. Hiervoor zijn nog een aantal plaatsen beschikbaar. De groep is geschikt voor jongeren die op de middelbare school zitten en het leuk vinden door de natuur te struinen, mee te helpen met activiteiten in de natuur en een stukje natuur te beheren. Deelname aan de kennismakingsdag is gratis.

Leren en ontdekken
Een Junior Ranger gaat samen met zijn groep zo’n 8 tot 10 keer per jaar op zaterdagochtend de natuur in. Het doel is niet alleen veel te leren onderweg over natuurbeheer, maar er worden vooral ook veel leuke activiteiten ondernomen.
“We helpen actief mee aan natuurbeheer zoals vlonderpaden maken of een otterverblijf bouwen, we ontdekken gebieden waar niet vaak mensen komen, beschermen de natuur en we leren steeds meer planten en dieren herkennen. We inventariseren bijvoorbeeld roofvogels en helpen soms mee bij een evenement. En het belangrijkste is de lol, want we lachen wat af! Ook leuk zijn de (Facebook)contacten over de grens omdat het een Europees programma is, maar ook in Caribisch Nederland” aldus een Junior Ranger. Een andere Junior Ranger voegt toe: ““Dit is echt gaaf, je leert veel en doet echte dingen en hebben veel lol. Anderen zijn vaak verbaast dat ik zoveel weet en kan. Ze vragen dan of mijn vader boswachter is of zo. Nee dus, ik ben een Ranger.”

Tweedaags kamp
Aan het eind van ieder seizoen wordt er een tweedaags kamp georganiseerd, midden in de natuur. Tijdens het kamp maken de jongeren samen eten en doen verschillende activiteiten, zoals vleermuizen spotten en nachttochten maken in een kano.

Internationaal en samenwerken
Junior Rangers is een internationaal programma waarin jongeren meehelpen een natuurgebied te beheren en te behouden. Ze worden daarbij betrokken bij zoveel mogelijk facetten hiervan. In Nederland is het IVN de licentiehouder en zijn er al groepen in meerdere nationale landschappen. Junior Rangers Lemelerberg is de eerste groep die niet in een nationaal landschap start.
Landschap Overijssel zocht voor deze groep de samenwerking met het IVN. Zo kunnen de vrijwilligers van Landschap Overijssel ook gebruik maken van de ervaringen en kennis die het IVN heeft.

Opgeven of meer informatie?
Geïnteresseerden voor de kennismakingsdag kunnen zich opgeven via de website van Landschap Overijssel www.landschapoverijssel.nl/juniorrangers. Vragen kunnen gesteld worden aan Carin de Cloe van Landschap Overijssel op telefoonnummer: 0529 – 408 407 of 06-43814894 of mail naar Carin.deCloe@landschapoverijssel.nl. De kosten voor deelname aan het complete Junior Ranger jaarprogramma zijn €50,- per deelnemer.

Landschap Overijssel beheert en ontwikkelt natuur&landschap in de hele provincie Overijssel met oog voor mens, plant en dier. In de 54 eigen natuurterreinen, maar ook bij particuliere eigenaren en agrariërs in het landelijk gebied. Het werk van Landschap Overijssel wordt mogelijk gemaakt door de Nationale Postcode Loterij, het ministerie van EZ, Provincie Overijssel, sponsoren en donateurs en de inzet van talloze vrijwilligers.

Artikel delen: