Info over Let`s Vechtdal

VECHTDAL – Wij hebben een goed idee wat voor uw organisatie ook erg interessant kan zijn. Daarom vragen we uw volledige aandacht voor het volgende. Wij zijn Rieta en Ed, burgers van de gemeente Ommen en vormen de werkgroep Let`s Vechtdal te Ommen. Let`s Vechtdal is vanuit een burger initiatief in januari van 2015 ontstaan.

De werkgroep doet mee aan een landelijke pilot voor het introduceren van een lokaal betaalmiddel in de regio Vechtdal; De Vechtdal Parel. De regio waarbinnen De Vechtdal Parel straks circuleert betreft de gemeenten langs de Vecht; Dalfsen, Ommen-Hardenberg. Op 11 mei 2015 introduceerden wij tijdens een ronde tafel- info avond in de bibliotheek van Ommen het onderwerp; ̈lokaal geld in Ommen. U heeft hierover in diverse kranten kunnen lezen en ook radio-interviews kunnen beluisteren. Inmiddels is er veel voortgang in het project gekomen. Na meerdere overleggen en bijeenkomsten wordt de werkgroep nu ondersteund door de gemeente Ommen-Hardenberg en door I-Workspace te Ommen. Landelijk zijn er meerdere organisaties betrokken geraakt zoals de stichting STRO, Arcon en het ministerie van economische zaken. We staan voor een mooi moment om het netwerk uit te breiden. We zoeken organisaties in de regio Vechtdal, die innovatie een warm hart toedragen. Maatschappelijk Verantwoord Ondernemen leidt tot duurzame ontwikkelingen en vooruitgang en een veranderende samenleving. Veranderingen worden inmiddels door velen omarmd. Uw organisatie hoort daar ook bij.

Wat is Vechtdal Parel?
De Vechtdal Parel is een complementair betaalmiddel wat slechts binnen een bepaald gebied of regio kan circuleren. Een belangrijk gegeven is dat De Parel geen geld is, maar een rentevrij betaalmiddel als claim op toekomstig geld. Het heeft een gelijke handelswaarde als een gewone euro. Het kan de regionale en dus ook uw lokale economie een enorme boost geven doordat het betaalmiddel meerdere keren binnen de regio rond kan gaan alvorens het ( 1 op 1 ) tegen monetaire € euro’s ingewisseld wordt en het de regio verlaat. Regionaal betalen heeft als voordeel dat de regio in ruime mate haar samenleving kan voorzien in het uitwisselen van producten en diensten. Er is door regionaal geld voldoende betaalmiddel beschikbaar en in omloop. Het stimuleert duurzaam ondernemen en het bevordert de sociale cohesie. Maatschappelijk Verantwoord Ondernemen wordt belangrijker dan concurreren. Niet langer is het individu verantwoordelijk voor alle risico, het wordt gedragen door de groep waar het individu onderdeel van is. Geld wordt weer gebruikt waar het oorspronkelijk voor is bedoeld, als eerlijk en rentevrij ruilmiddel. Zo ontstaan eerlijke kansen voor duurzaam ondernemen. Daardoor zijn er vele voordelen voor alle betrokkenen. Dit regionaal betaalmiddel biedt voordelen
Mensen die nu aan de kant staan kunnen betrokken raken en binnen de wettelijke kaders, meer koopkracht bewerkstelligen.
De MK-bedrijven kunnen een belangrijke maatschappelijke rol vervullen en tevens met dit betaalmiddel meer omzet genereren. Ook kunnen zij binnen dit systeem rentevrij leningen aangaan.
Daarnaast kan ook de gemeente, als bestuurlijk orgaan, meer inkomsten uit belasting opbrengsten genereren waarmee zij de lokale samenleving op haar beurt (opnieuw) kan versterken. De gemeente zullen ook innovatieve mogelijkheden ontdekken waarmee zij zorg vrijwel budgettair neutraal kan verlenen aan zorgvragende burgers. Voor ondernemers is het grote voordeel dat gemeenten haar leveranciers zonder wachttijd kan betalen. Waardoor kapitaal weer vroegtijdig voor de ondernemer beschikbaar komt.
Kortom, doordat de waarde van de gewone euro te vroeg de regio verlaat kan er nooit een echt sterke regionale economie worden opgebouwd. Een sterke economie in de regio Vechtdal is in het belang van alle burgers en bedrijven en de gemeenten. Om tot daadwerkelijke introductie en zuivere toepassing van het betaalmiddel te komen zouden we ook graag met u aan tafel zitten om te onderzoeken hoe het Vechtdal met dit betaalmiddel, tot iets moois kan komen. Inmiddels heeft dhr. C. Gloudi (Teamleider Beleid & Advies – Gemeente Hardenberg) aangegeven dat we in samenwerking met stichting STRO uit Utrecht een info moment zullen organiseren voor alle ondernemingen en geïnteresseerden uit het Vechtdal. Het voorstel is om er ook in het ondernemershuis aandacht aan te besteden. Het Ondernemershuis moet leiden tot een beter ondernemersklimaat in Hardenberg en meer samenwerking op dit gebied in de regio. Naar verwachting staat de organisatie rond september in de steigers en kan het Ondernemershuis dan geopend worden.
Vanuit het Ondernemershuis worden onder meer bijeenkomsten georganiseerd en kennisvragen beantwoord. Lokaal geld raakt de gehele lokale economie het kan haar in een oogwenk doen laten herleven. Met dit schrijven nodigen wij u uit om ook naar het ondernemershuis te komen, of voor meer informatie contact met ons op te nemen. Tot zover dank voor uw aandacht.

Met vriendelijke groet,
Rieta Westdijk en Ed van Capelle
Werkgroep Let`sVechtdal
Initiatiefnemers, De Vechtdal Parel
letsvechtdal.ommen@gmail.com
tel: 0651065718

Artikel delen: