Algemeen bestuur waterschap bekend

REGIO – Op 13 oktober heeft het centraal stembureau van Reest en Wieden de algemeen bestuursleden (categorie ingezetenen) van waterschap Drents Overijsselse Delta benoemd. Van de 29 zetels worden 21 zetels bezet door de in maart gekozen bestuursleden van beide waterschappen.
In het nieuwe bestuur komen de partijen Water Natuurlijk (5 zetels), CDA (5), VVD (3), ChristenUnie (3), Algemene Waterschapspartij (2), P.v.d.A. (1), Sallandse Gemeentebelangen (1) en SGP (1). Ook de kandidaten voor de geborgde zetels van de fracties ongebouwd, bedrijven en natuurterreinen zijn bekend.

Op 1 januari 2016 gaan waterschap Groot Salland en waterschap Reest en Wieden fuseren. Het nieuwe waterschap Drents Overijsselse Delta telt een bestuur van 29 leden. In dat nieuwe bestuur worden acht zetels bezet door voormalige bestuursleden van Reest en Wieden. Groot Salland levert 13 bestuurders. Deze verhouding is bepaald op grond van het aantal kiesgerechtigden in beide op te heffen waterschappen. De zetels zijn toegewezen op basis van de verkiezingsuitslag binnen beide waterschappen. Omdat het per waterschap om minder zetels gaat, leverde dit een hogere kiesdeler op, waardoor het moeilijker werd een voorkeurszetel te behalen.
De geborgde categorieën ongebouwd, bedrijven en natuurterreinen hebben samen acht zetels. Van de huidige fracties in het bestuur van Reest en Wieden komt 50PLUS niet terug. In totaal zijn er 19 bestuursleden die na de fusie niet terugkomen.

Wie zijn benoemd?
De volgende 21 kandidaten zijn benoemd. Voor Water Natuurlijk: J.F. (Hans) de Jong (Zwolle), M.F. (Marion) Wichard (Kampen), P.(Piet) de Noord (Deventer), L.G.(Bert) Hinnen (Wijhe) en O.H.(Obe) Brandsma (Wanneperveen).
Voor het CDA: H.(Henk) Oegema (Dalfsen), H.G.A.(Henk) Holtmaat (Mariënheem), T.J.(Tjeerd) Kingma (Zwolle), J.H.(Henk) Lammers (Zuidwolde) en C.J. (Clazinus) Netjes (Steenwijk).
Voor de VVD: G.B.(Ad) Nijhuis (Ommen), M.F.(Mark) Strolenberg (Hoogeveen) en F.K.L.(Karst) Spijkervet (Wanneperveen).
Voor de ChristenUnie: K.H.(Herman) Odink (Nieuwleusen), A.(Arend) Bouwmeester (Rouveen) en R.K.(Remmie) Winters (Eesveen).
Voor de Algemene Waterschapspartij: F.(Femmy) le Clercq-Westhuis (Zwolle) en A.J.(Arja) Doornbos (Meppel)
Voor de P.v.d.A.: A.M.(Mark) Tuit (Hollandscheveld). Voor Sallandse Gemeentebelangen: G.H.(Erik) Smeenk (Diepenveen) en voor de SGP: J.(Jan) Visscher (Rouveen).

Het nieuwe bestuur heeft acht geborgde zetels en deze zijn als het volgt verdeeld:
Ongebouwd: W. (Wout) Limburg (IJsselmuiden), J. (Jan) Dunnink (Rouveen), H.J. (Hans) Pereboom (Paasloo), G.F (Frits) Timmerman (Ruinerwold).
Bedrijven: J.P.H.M.(Jos) Pierey (Deventer), B. (Breun) Breunissen (Raalte) en A. (André) Fokt (Zwartsluis)
Natuurterreinen: G.(Gerard) van den Berg (IJhorst).

De benoemde kandidaten dienen uiterlijk tien dagen na hun benoeming aan te geven of ze hun benoeming aannemen. In de vergadering van 27 oktober onderzoekt het Algemeen Bestuur van Reest en Wieden de geloofsbrieven en beslist het over toelating. De beëdiging vindt vervolgens plaats in de eerste vergadering van het algemeen bestuur van het nieuwe waterschap op 4 januari 2016.

Artikel delen: