app ‘Maak je woning brandveiliger’

app ‘Maak je woning brandveiliger’

REGIO – Veiligheidsregio’s lanceren gezamenlijke app ‘Maak je woning brandveiliger’ Op woensdag 14 oktober is de woningcheck-app ‘Maak je woning brandveiliger’ officieel gelanceerd. Onder het motto Brandveiligheid heeft u (letterlijk) zelf in de hand! moet de app het brandveiligheidsbewustzijn van gebruikers vergroten. De app is beschikbaar in de App Store en in Google Play voor Android. Daarnaast kan de app gedownload worden via de landelijke brandweerwebsite.
In Nederland ontstaan jaarlijks nog te veel woningbranden. Soms met alleen materiële schade, maar helaas vallen er ook honderden gewonden en tientallen doden. De brandweer kan er niet voor zorgen dat mensen een brandveilig huishouden voeren. Wel kan zij mensen helpen de juiste maatregelen te nemen om hun huis brandveilig(er) te maken. En mocht het onverhoopt toch mis gaan, de gevolgen van brand te beperken.
Brand, je moet er niet aan denken. Of juist wel? De oorzaak van woningbrand zit hem vaak in kleine dingen: te veel stekkerdozen aan elkaar gekoppeld, een rommelige meterkast, het filter van de wasdroger dat net is schoongemaakt. Gelukkig betekent dat ook dat met simpele maatregelen veel ellende kan worden voorkomen. De Woningcheck-app voor smartphone en tablet zet kamer voor kamer kwetsbaarheden in het huis op een rij. In elke ruimte wordt een aantal vragen gesteld. Aan de hand van foto’s, video’s en korte tekstfragmenten krijgt de gebruiker uitgelegd hoe brand kan ontstaan en wat hij of zij zelf kan doen om dit zoveel mogelijk te voorkomen. Zijn alle ruimten doorlopen, dan verschijnt een persoonlijke to-do-lijst met tips om de woning (nog) brandveiliger te maken.
Primeur
De app is een initiatief van vertegenwoordigers van een aantal Veiligheidsregio’s en wordt door alle vijfentwintig regio’s gezamenlijk gefinancierd. Een primeur in Nederland: nooit eerder brachten alle regio’s geld bijeen voor een gezamenlijk project op het gebied van Brandveilig Leven.
Lokale woningchecks In het kader van de brandpreventieweken en de nieuwe app worden in regio IJsselland ‘woningchecks’ gedaan. De repressieve ploegen bezoeken volgende week samen met de specialisten van team Risicobeheersing woningen in de Zwolse wijken Westenholte en Stadshagen. Tijdens deze bezoeken wordt gekeken of een woning brandveilig is en krijgen bewoners advies over hoe ze hun woning (nog) veiliger kunnen maken en vooral ook kunnen houden.

Artikel delen: