Kontrast Sport en Wellness ontvangt certificaat hersenletsel - Foto: eigen geleverde foto
Foto: eigen geleverde foto

Kontrast Sport en Wellness ontvangt certificaat hersenletsel

DALFSEN – Een jaar na de lancering van het project Meet me @ the Gym van de Edwin van der Sar Foundation en Hersenstichting Nederland hebben de eerste Fit!vak sportcentra het keurmerk Hersenletsel behaald. Dit keurmerk biedt mensen met niet-aangeboren hersenletsel in de chronische fase een sportprogramma op maat bij erkende fitnesscentra in Nederland. Ook Kontrast Sport & Wellness is vanaf 2 november ‘officieel’ toegankelijk voor mensen met hersenletsel. Uit handen van Peter Schoof (directeur van de Hersenstichting en Annemarie van der Sar (Edwin van der Sar Foundation) ontvingen de instructeurs Mirjam Stolte en Jorrit Veneman hun certificaten Beweegdeskundige NAH en kreeg eigenaar Hanny Hilgenkamp het certificaat Preventiecentrum NAH. “Wij garanderen een geschikte sportomgeving zonder al te veel prikkels, persoonlijke aandacht en een specifiek voor deze doelgroep getrainde begeleiding.” Voor Kontrast is dit de tweede certificering na het behalen van het certificaat Preventiecentrum (Pre)diabetes.
Kontrast Sport & Wellness en enkele van haar instructeurs zijn na een intensieve training opgeleid naar het hoogste kennisniveau en werken met protocollen en programma’s die bewezen effectief zijn voor mensen met hersenletsel. Het project voorziet verder in een jaarlijkse bijscholing van onze instructeurs.

In Nederland krijgen jaarlijks naar schatting 85.000 (nieuwe) mensen te maken met een of andere vorm van hersenletsel als gevolg van bijvoorbeeld een herseninfarct, hersenbloeding of ongeluk. Zowel lichamelijke als cognitieve problemen zijn het gevolg en kunnen een enorme impact hebben op het dagelijks functioneren. Sporten is een cruciaal middel om deze problemen aan te pakken. Uit wetenschappelijk onderzoek blijkt steeds vaker dat lichaamsbeweging niet alleen ons lijf, maar ook ons brein in conditie houdt. Vanuit dat perspectief hebben de Hersenstichting en de Edwin van der Sar Foundation de handen ineen geslagen om het sporten in een fijne omgeving mogelijk te maken en mensen te motiveren om weer in beweging te komen.

Eigenaar Hanny Hilgenkamp: “Een reguliere sportschool is vaak net een brug te ver voor mensen met hersenletsel. Wij willen deze doelgroep echter aanmoedigen om meer te gaan bewegen. Daarom moeten wij voor hen bepaalde drempels wegnemen en een aangepast programma aanbieden. Sporten waarbij persoonlijke aandacht centraal staat. Wij hopen dat het keurmerk hersenletsel helpt om mensen met NAH weer aan het sporten te krijgen. Dat is iets waar we als fitnesscentrum graag aan bijdragen.” Mensen met NAH kunnen zich via mail of telefonisch aanmelden voor een nadere uitleg van het programma. Wij nemen dan contact op voor een afspraak. Kontrast is te bereiken via: info@kontrastdalfsen.nl of tel. 0529-434447.

Meet me @ the Gym wordt financieel mogelijk gemaakt door een subsidie van de Vriendenloterij. Meer informatie over het project en de aangesloten fitnesscentra vindt u op www.meet-me-at-the-gym.nl.

Onderschrift bij foto:
Vlnr: Jorrit Veneman, Peter Schoof, Hanny Hilgenkamp, Mirjam Stolte en Annemarie van der Sar

Artikel delen: