Ommen neemt plaats van Dalfsen over in Vechtdal-Devotie route

DALFSEN – OMMEN – Afgelopen maanden zijn er vier Devotie Routes in Overijssel ontwikkeld. Alle routes gaan langs Moderne Devotie plaatsen in de regio. Onderling zijn de vier routes met elkaar verbonden. Het gaat om de Twente-Devotie route, de Salland-Devotie route, de Vechtdal-Devotie route en de Waterland-Devotie route. In alle vier routes is veel ruimte weggelegd voor educatie voor jong en oud.

Ommen, bekend van een van de belangrijkste pioniers van de Moderne Devotie in Overijssel, Johannes van Ommen, neemt de plaats van Dalfsen over. Dalfsen zelf ziet geen meerwaarde in dit deel van haar Culturele Erfgoed. Ondanks het Moderne Devotie Klooster dat in Dalfsen heeft gestaan. Dit klooster Mariengaard op Westerhof was de voorloper van het wereldbekende klooster op de Agnietenberg van Thomas a Kempis. Veel straatnamen in Dalfsen zijn naar deze periode genoemd. Toch geeft de gemeente Dalfsen aan geen meerwaarde te zien in dit deel van haar eigen geschiedenis.

De laatste jaren is er een groeiende belangstelling voor de Moderne Devotie, de grootste hervormingsbeweging in de geschiedenis van Nederland. In Overijssel gaan steeds meer mensen, bedrijven, onderwijsinstellingen, bestuurders, gezondheids- en welzijnsinstellingen, culturele instellingen, bestuurders en gemeentes op zoek naar hun eigen identiteit en naar waarden die belangrijk zijn. Wat maakt je authentiek ? Waar en wanneer werk je met passie en hoe belangrijk is de omgeving waar je woont en werkt ?
De actuele Moderne Devotie Beweging wil de Devotie routes gebruiken om plaatsen en mensen te helpen om zich bewust te worden van hun eigen verleden.
Het verleden geeft je immers zicht op het heden, op weg naar de toekomst.
Culturele Erfgoederen, zoals terug te vinden in de Hanze en Moderne Devotie, kunnen daarbij belangrijke troeven zijn voor Overijssel.
Route ; Vechtdaldevotie- van Berkum in Zwolle, via Ommen naar Hardenberg en Gramsbergen. info ; M.de Vries 06-28987955

Artikel delen: