Eigen biggen- en vleesvarkensnotering

SALLAND – Groep varkenshouders uit het Salland publiceert eigen biggen- en vleesvarkensnotering. Een groep varkenshouders uit het Salland publiceert sinds begin dit jaar een eigen varkens- en biggennotering. Via het Twitteraccount Boerenvarkensprijs worden de noteringen iedere vrijdagavond naar buiten gebracht.

Voor week 2 van 2016 is de biggenprijs met 2 euro gestegen ten opzichte van week 1 en vastgesteld op 43 euro. Dit is de prijs voor een big van 25 kilo, inclusief toeslagen, met 2 entingen, een koppelgrootte tussen 400 en 500 dieren en exclusief btw. De vleesvarkensprijs bedraagt 1,34 per kilo geslacht gewicht. Dat 0,06 euro hoger dan in week 1.

Eén van de boeren achter de notering is voormalig NVV-bestuurder Willy Wolfkamp, die ook het initiatief nam voor de actiegroep Eerlijke Prijs Agra. Hij laat weten dat er in het Salland al met een schaduwnotering wordt gewerkt sinds de Nederlandse Vakbond Varkenshouders (NVV) in het najaar van 2015 is gestopt met het publiceren van referentieprijzen voor varkens en biggen. Op termijn willen de varkenshouders hun weeknotering ook nader toelichten via een marktbericht. De groep wil transparant en onderbouwd te werk gaan, binnen de regels van de mededingingswet.

bron: Boerderij Vandaag

Artikel delen: