Wolf in gebied van Landschap Overijssel - Foto: eigen geleverde foto
Foto: eigen geleverde foto

Wolf in gebied van Landschap Overijssel

DALFSEN – ENSCHEDE – Wolf bezoekt Enschedese Wildernis. Afgelopen donderdagochtend om kwart voor negen is op de Weerseloseweg een zeer waarschijnlijke wolf waargenomen. In de bocht van Landgoed Oosterveld en de Wildernis stak het dier de weg over. Hij kwam uit een naastliggend natuurterrein van Landschap Overijssel en stak in draf de weg over om weer in het bos te verdwijnen. De waarnemer, die ervaring heeft met wolven en honderd procent zeker is dat dit een wolf betreft, meldde de waarneming bij Landschap Overijssel, die het op haar beurt officieel heeft gemeld bij wolveninnederland.nl. De wolf, die nu waarschijnlijk tientallen kilometers verder is getrokken, heeft robuuste aaneengesloten natuur nodig, waar het rustig is en voldoende prooidieren leven.

“Het is leuk als een wolf het groene hart tussen Enschede, Hengelo en Oldenzaal weet te vinden. Het bevestigt dat dit een waardevol gebied is waar ruimte is voor grote dieren”, aldus Landschap Overijssel.

Waarschijnlijk of zeker
Mogelijke waarnemingen van wolven in Nederland moeten gemeld worden bij wolveninnederland.nl waar experts vervolgens beoordelen hoe serieus de waarneming is. Honderd procent zeker zijn ze pas als er DNA is vastgesteld, maar foto’s en filmpjes maken een waarneming ook waarschijnlijker. Na contact te hebben gehad met de Enschedese waarnemer geeft Wolven in Nederland aan dat zij het een serieuze waarneming vinden, maar ze geven natuurlijk geen honderd procent zekerheid.

Voorbijganger of nieuwe bewoner
Een paar weken geleden is bij Hengevelde, vijftien kilometer westelijk van de Wildernis, een aanrijding geweest met een waarschijnlijke wolf. Deze waarneming wordt momenteel nog onderzocht. Er zit al geruime tijd een wolf vlak over de Duitse grens op een schietterrein ten Oosten van Nordhorn. “Een wolf kan in een nacht makkelijk een afstand van 50 tot 70 kilometer afleggen”, aldus Mark Zekhuis, ecoloog bij Landschap Overijssel. “Best kans dus dat dit dezelfde wolf is. Een wolf gebruikt in zijn zwerven rustige en robuuste natuur, zoals dit groene hart in Twente. In het drukke Nederland met de vele wegen en het grote agrarische landschap, heeft de wolf dit soort oppervlaktes bos met voldoende rust en prooidieren nodig. Het gebied is nog steeds wel te klein voor een wolf om echt te settelen, maar kan dus wel onderdeel zijn van zijn leefgebied.”

Artikel delen: