Slimme school gebruikt slimme tablets in Dalfsen - Foto: eigen geleverde foto
Foto: eigen geleverde foto

Slimme school gebruikt slimme tablets in Dalfsen

DALFSEN – Leerlingen leren beter door slimme tablets, ook op obs De Bonte Stegge en binnenkort op obs De Carrousel in Dalfsen. Reken- en taalonderwijs op basisscholen is gebaat bij de inzet van ‘slimme’ tablets. Deze tablets gebruiken software die zich aanpast aan het niveau van de leerlingen. Dit blijkt uit onderzoeken van de Radboud Universiteit Nijmegen en de Universiteit Twente onder ruim 2500 leerlingen. Ook leerlingen van groep 5 van de obs De Bonte Stegge werkten in de periode van januari 2015 tot en met juni 2016 mee aan dit onderzoek.

De software laat leerlingen meteen weten of het antwoord goed of fout is. Na een goed antwoord krijgt de leerling een moeilijkere nieuwe vraag. Een leerling die een fout antwoord geeft, krijgt een minder moeilijke vraag. Daardoor blijken leerlingen meer en sneller te leren dan bij onderwijs zonder de slimme tablets. Dat meldt Kennisnet, de publieke organisatie voor onderwijs en ict.

De leraar krijgt een elektronisch overzicht van de prestaties van de leerlingen en kan zijn lessen daarop aanpassen. “Elke leraar wil zijn leerlingen op hun eigen niveau lesgeven. Maar met meer dan twintig leerlingen in de klas is dat fysiek onmogelijk. We weten nu dat het met dit soort adaptieve onderwijstechnologie wel kan”, aldus Kennisnet.
Sinds augustus 2015 werken alle leerlingen van de groepen 5 tot en met 8 van de Obs De Bonte Stegge met deze tablets. Met ingang van deze maand starten ook de leerlingen van de groepen 4, 5 en 6 van de Obs De Carrousel met deze tablets

Foto 1
Artikel delen: