100.000 Euro beschikbaar

ZWOLLE – Overijsselse organisaties en informele buurtnetwerken maken gretig gebruik van het Overijssels Noaberschapsfonds. In 2015 ontvingen 23 organisaties in totaal een bedrag van € 100.000,- voor grote en kleine initiatieven die het noaberschap in de provincie versterken. Het Oranje Fonds vermeerderde dit met nog eens  € 321.500,-. Voor 2016 is opnieuw € 100.000,- beschikbaar.

Verschillende projecten

Overijsselse sociale initiatieven kunnen hun aanvraag indienen via de reguliere procedures van het Oranje Fonds. De toekenningen gingen in 2015 naar veel verschillende soorten projecten, in alle uithoeken van de provincie. Zo startte Stichting Vrijwillige Thuiszorg uit Nijverdal een ontmoetings- en zorgproject voor jong dementerenden, kon Stichting Boodschappen Bus Vechtdal in Ommen een nieuwe bus aanschaffen en werd een nieuwe Voedselbank in Raalte gestart.

Noaberschapsfonds

De provincie Overijssel realiseerde in december 2014 het Overijssels Noaberschapsfonds en heeft de uitvoering ondergebracht bij het Oranje Fonds als Fonds op Naam. Tot en met 2025 heeft de provincie Overijssel in totaal een miljoen euro beschikbaar gesteld voor dit fonds. Daarbij draagt ook het Oranje Fonds bij elke toekenning uit het fonds minimaal de helft bij aan projecten.

Initiatieven ondersteunen

“Noaberschap leeft in Overijssel”, zegt gedeputeerde Bert Boerman, verantwoordelijk voor het sociaal beleid in Overijssel. “Dat zie je aan de vele vrijwilligers en de lokale initiatieven om de eigen leefomgeving te verbeteren. Die inzet vanuit onze samenleving willen wij graag ondersteunen. Met het Noaberschapsfonds geven wij onze inwoners extra kansen om gezamenlijk opgaven op te pakken en zo de regie en persoonlijke verantwoordelijkheid van mensen in hun leefomgeving te versterken. Met de bijdrage van het Oranje Fonds kunnen er zelfs twee keer zoveel organisaties gebruik maken van het Noaberschapsfonds.”

Aanvraag indienen

Het Oranje Fonds is dankbaar voor het Fonds op Naam dat de provincie Overijssel bij hen onderbracht. Ronald van der Giessen, directeur van het Oranje Fonds, licht toe: “We maken het voor Overijsselse maatschappelijke organisaties gemakkelijk om een aanvraag in te dienen. Het gaat gewoon via de reguliere procedure en met onze algemeen geldende richtlijnen. Voor kleine buurtaanvragen ontwikkelden we in het afgelopen jaar een speciaal, verkort formulier. Zo gaat het nog simpeler. Met het Noaberschapsfonds van een miljoen euro van de provincie Overijssel kunnen we in Overijssel ieder jaar een flinke extra boost geven. We hopen dan ook veel aanvragen te krijgen via www.oranjefonds.nl”. (Nou doen Dalfsenaren: het geld ligt bijna op straat. Red.)

Artikel delen: