Dalfsen gaat voor Europees GOUD (2) - Foto: Wim
Foto: Wim

Dalfsen gaat voor Europees GOUD (2)

DALFSEN – Dalfsen gaat voor Europees GOUD bij de verkiezing tot groenste gemeente in Europa.  Door het wegvallen van Capelle aan de IJssel die vorig jaar goud won in de Nederlandse verkiezing en nu niet voor deelname aan de Europese verkiezing koos, kwam Dalfsen in beeld vanwege hum goud in 2013. Dalfsen is nu gevraagd mee te doen ondanks dat Dalfsen in 2014 heeft afgezien van Europese deelname om reden dat het veel tijd gaat en geld gaat kosten. Maar de score in 2013 was zo hoog dat deelname gevraagd werd naast de deelname van Ootmarsum. Dalfsen is nu van mening er klaar voor te zijn en de deelname van 2 gemeenten uit de provincie Overijssel is een unicum. De ontwikkelingen van het dorp, de opgravingen in Oosterdalfsen, het Waterfront waarbij Dalfsen zich geheel één is gaan voelen met de rivier de Vecht maken het wel heel bijzonder volgens Wethouder Agricola. Pas afgelopen zaterdagavond werd bekend wanneer de verkiezing wordt gehouden en dus moest Dalfsen snel schakelen. Dalfsen doet mee als kleine stad omdat daar het aantal inwoners telt in de categorie van 5000 tot 20000 inwoners, Ootmarsum als dorp omdat die alleen gaan voor de kom Ootmarsum. De provincie heeft al aangegeven beide plaatsen te zullen steunen.

Dalfsen heeft door het goud in 2013 mede het Vechtdal op de kaart gezet samen met omliggende gemeenten en het heeft ons veel opgeleverd. Dalfsen heeft gebruik gemaakt van dat juryrapport en dat heeft veel verbeterpunten opgeleverd. Ook in 2013 had Dalfsen heel bijzondere elementen die in de beoordeling die een grote rol speelden, zoals de nog intact zijnde oude Vechtarmen de houtwallen in het buitengebied en de vele landgoederen. Maar Dalfsen heeft veel meer te bieden, mooie plekjes om te fotograferen en te recreëren, Dalfsen is zo mooi. Wij zien er naar uit de competitie in te gaan en willen Dalfsen nog meer op de kaart zetten, aldus wethouder Klaas Agricola.

Ook wethouder Von Martels kon er aan toevoegen dat Dalfsen nu internationaal op een podium is te presenteren en het Vechtdal is in de laatste jaren al veel gepromoot, daar moeten we gebruik van maken. Het is goed voor de inwoners in het dorp, voor de recreatie en voor de winkeliers. Dalfsenaren voelen zich nu al echte Vechtdallers en dat kan alleen maar meer worden. 2016 wordt een Olympisch jaar en wij gaan voor goud

Op 8 juli komt de internationale jury langs en vooraf zullen we nog wel het een en ander moeten verbeteren, maar daar gaan we voor. Het is de verwachting dat de jury 1 of 2 nachten ergens in Dalfsen verblijft en een presentatie en rondgang maakt van 6 uur, daarna zal de jury een evaluatie houden en mogelijk een persmoment. In 2013 ging de jury op de fiets door het landschap, maar de Europese jury krijg je niet op de fiets omdat meesten niet kunnen fietsen. Dalfsen heeft heel wat mooie plekjes te laten zien. We moeten vooral tonen waar je goed in zijn, hoe en wat moeten we allemaal nog bedenken omdat de aanvraag om mee te doen pas eind vorige maand bij de gemeente binnenkwam.
We zullen de jury de schatkamers van Dalfsen moeten tonen, de buitenplaatsen, maar ook het publiek en de inwoners er bij betrekken op een manier om met trots terug te kijken.

De officiële bekendmaking wie de groenste gemeente van Europa gaat worden is op 23 september om 19.00 uur in Brno in Tsjechië. De dag na de bekendmaking kunnen alle deelnemers zich daar presenteren en informatie uitwisselen. Die winnaar is dus straks internationaal bekend en dat geeft een gemeenschapsgevoel met grote trotsheid, laat zien waar je goed in bent.

Aanwezig international jurylid de heer Nico Brink van Entente Florale Nederland uit Haarlem sprak van een buitengewoon goede kans voor Dalfsen gezien de uitzonderlijke score behaald in 2013. Maar alleen het meedoen is al prijzenswaardig.

Het Dalfser team dat werkt aan de voorbereiding bestaat naast de genoemde wethouders 2 beleidsmedewerkers Linda Westerkamp en Wendy Busscher. In de week van 16 maart zal er een advertentie komen met een oproep aan Dalfsenaren mooie plekjes te fotograferen en aan te leveren. De pareltjes van Dalfsen waarvan een minitentoonstelling van zal worden gemaakt. Het gaat om de kwaliteit van het leven met daarin de aandacht naar het verleden en heden, maar ook de milieuaspecten, de bewustwording en betrokkenheid van de inwoners. Over de dagindeling is nu nog niet veel te vertellen, ook de presentatie moet nog worden gemaakt. Dalfsen moet hierna zijn voordeel uit de deelname kunnen halen.
SAMEN GAAN WE VOOR GOUD. De pers werd al gelijk getrakteerd op een lekker gebakje.
WvdV

Foto's 4
Dalfsen gaat voor Europees GOUD (2) - Foto: Wim
Foto: Wim
Dalfsen gaat voor Europees GOUD (2) - Foto: Wim
Foto: Wim
Dalfsen gaat voor Europees GOUD (2) - Foto: Wim
Foto: Wim
Artikel delen: