Op wie gaat u straks stemmen?

REGIO – Ingezonden bericht: Het gaat niet goed en we maken ons ernstige zorgen. Wat gaat er niet goed en waarover maken we ons ernstige zorgen? In deze brief leggen we u dat uit. Wij maken ons zorgen omdat wij verwachten in de nabije toekomst niet meer te kunnen garanderen dat we uw kinderen goed en adequaat onderwijs kunnen bieden.

En dat is nu juist waarvoor wij staan! We kunnen u namelijk niet meer garanderen dat er in de nabije toekomst nog vervanging beschikbaar is wanneer de leerkracht van uw kind, door bijv. ziekte, afwezig is. Er resten ons dan geen andere mogelijkheden dan groepen samen te voegen of, als laatste middel, groepen naar huis te sturen.

Oorzaak van dit alles is de invoering van de Wet Werk en Zekerheid die m.i.v. 01-07-2016 ook voor onze scholen van toepassing is. Samengevat komt die wet er op neer dat een invaller die vier keer (al is het maar een dag) binnen twee jaar invalt een vast contract aangeboden dient te krijgen. Financieel is dit voor scholen onhoudbaar: scholen krijgen hiervoor geen vergoeding en kunnen daardoor in de financiële problemen komen. Omdat het aantal invallers beperkt is en scholen niet het risico kunnen lopen verplichtingen aan te gaan, zal het gaan gebeuren dat er geen invaller meer beschikbaar is. Het gevolg: groepen samenvoegen of een groep naar huis. Dat heeft gevolgen voor de kwaliteit van het onderwijs en leidt tot organisatorische problemen in gezinnen.
Er is nog een gevolg van deze wet. Door het risico dat de school loopt zal de school minder een beroep doen op invallers. Invallers worden dus minder gevraagd. We zien nu al gebeuren dat vaak jonge en goede opgeleide invallers er voor kiezen buiten het onderwijs aan de slag te gaan omdat ze minder gevraagd worden. Dit heeft weer tot gevolg dat er minder invallers beschikbaar zijn waardoor een vicieuze cirkel ontstaat.

Onze scholen doen er alles aan om te voorkomen dat kinderen naar huis worden gestuurd. In de afgelopen maanden hebben scholen zich op allerlei manieren voorbereid op de invoering van deze wet en hun maatregelen genomen. Daarnaast is en wordt op allerlei niveaus overleg gevoerd. Nu de invoeringsdatum nabij komt wordt in toenemende mate duidelijk wat de gevolgen zijn van deze wetgeving. Deze wet heeft overigens niet alleen gevolgen voor het onderwijs, maar ook voor andere sectoren, zoals de gezondheidszorg en het bedrijfsleven. In het onderwijs hebben we echter te maken met leerkrachten die direct vervangen moeten worden, ook al is het soms maar voor een dag.
Wij achten de uitvoering van de Wet werk en Zekerheid voor het onderwijs onuitvoerbaar en niet in het belang van goed onderwijs aan uw kind. Wij sluiten ons dan ook aan bij de diverse initiatieven die nu ontplooid worden en tot doel hebben de verantwoordelijk minister, minister Lodewijk Asscher, te bewegen tot een aanpassing van deze wet zodat daarmee en scholen en invallers geholpen zijn! Onze scholen zijn bereid mee te werken aan de wet, wij ondersteunen van harte de intentie om meer mensen een vast contract te geven. We zien daarvoor verschillende mogelijkheden. Dat vraagt echter om aanpassing van de huidige wet en de bereidheid van minister Asscher om in overleg een praktisch werkbare uitvoering van de wet mogelijk te maken.
Wij vragen u dan ook om op https://petities.nl/petitions/de-basisschool-wankelt?locale=nl te tekenen om zo de minister te bewegen ontheffing te verlenen zodat we bij ziekte en verlof kunnen blijven vervangen. Dat kan door voor o.a. onze sector een uitzondering op de wet te maken zoals dat ook onder de vorige wet mogelijk was.
Deelt u onze zorg? Neem dan de moeite om deze petitie te tekenen! Wij danken u voor uw steun!
Met vriendelijke groet, bestuur en team van een school.

Artikel delen: