Lezing over barnsteen

DALFSEN – O.a. van Jaap Beuker van het Drents museum hoorde ik van de geweldige vondsten van de Trechterbeker cultuur bij Dalfsen. Daar is ook barnsteen gevonden. Samen met Jaap Beuker heb ik een lezing gemaakt over barnsteen. Voor veel groepen heb ik die al gegeven o.a. bij Natura Docet Denekamp, Geologische ver. Deventer, N.G.V. Zwolle, IJstijden museum, Gea Twente.

Ik zou hem heel graag ook in Dalfsen willen geven. Vandaar dat ik dit bericht via Dalfsennet laat verschijnen.

Hier een samenvatting van de lezing ‘’Tranen der Goden’’. De lezing gaat over barnsteen (fossiele hars van ongeveer 40 tot 50 miljoen jr. oud). Veel facetten komen aan de orde, o.a. ontstaan, waar vind je het, insluitsels van insecten, bewerking enz. Ruim aandacht is er voor het gebruik van barnsteen door de eeuwen heen, het verhaal daarover begint zo’n 12.000 jaar geleden en eindigt in de historische tijd.

E.e.a. wordt gehouden aan de hand van een keur aan afbeeldingen. Tevens bestaat de mogelijkheid (indien gewenst) om door mij gemaakte sieraden van barnsteen te kopen.

Barnsteen uit eigen collectie kan worden meegenomen om te showen en te laten determineren.

Even iets over mijzelf: mijn naam is Gerke Holtrop, gepensioneerd, amateur archeoloog,  vrijwilliger rondleider bij het Hunebedcentrum te Borger, met een bijzondere interesse in barnsteen. Mocht iemand interesse hebben neem dan gerust contact met mij op: Mijn adres: Gerke Holtrop  Sassenbergen 10  9531GX  Borger Tel: 0599 – 234270  Email: holtger@home.nl

Artikel delen: