Op Stap met de schaapherder - Foto: eigen geleverde foto
Foto: eigen geleverde foto

Op Stap met de schaapherder

LEMELERBERG – Op Stap met de schaapherder op de Lemelerberg. Op woensdag 20 juli om 14.00 uur verzorgt Landschap Overijssel een ‘Op stap’ excursie op de Lemelerberg. Samen met de schaapherder ga je opzoek naar de vrijwillige herder met de schaapskudde op de Lemelerberg.

Onder leiding van schaapherder Anita Wichers kun je een prachtige wandeling maken in dit bijzondere gebied en onderweg de schaapskudde tegen komen. Deze excursie is uitermate geschikt voor kinderen die van schapen houden en een stevige wandeling aankunnen. Omdat er beperkte aantal deelnemers mee kunnen lopen is aanmelden voor deze excursie verplicht. Na aanmelding ontvang je bericht met daarin de exacte startlocatie. De kosten zijn € 5,- per volwassene en € 1,50 per kind. Als je donateur bent van Landschap Overijssel of van één van de andere Landschappen, neem je op vertoon van uw pasje gratis deel. De ‘Op stap’ excursies worden mede mogelijk gemaakt door de provincie Overijssel.

 

Vlakbij Ommen ligt reservaat de Lemelerberg. Met zijn ongeveer 1000 hectare is dit het grootste terrein van Landschap Overijssel. Vanaf verschillende punten kun je genieten van prachtige vergezichten. Bij helder weer ziet u in het westen Zwolle liggen en in het oosten de Galgenberg, tegen de Duitse grens. Een deel van het jaar wordt de heide begraasd door een kudde van ongeveer 200 schapen waardoor er een verscheidenheid aan flora in het gebied ontstaat. Het ras schapen dat op de Lemelerberg loopt zijn Veluwse heideschapen. Deze schapen zijn groot en lang met sterke hoge poten. De Veluwse ooien wegen ongeveer 50 à 60 kg. De volwassen rammen 60 à 70 kg. Ooilammeren wegen op de leeftijd van 6 maanden ongeveer 35 kg. Ramlammeren wegen op de leeftijd van 6 maanden ongeveer 40 kg. De kleur is crèmeachtig wit en op de kop zijn enkele donkere stippen rond de ogen zichtbaar. De wol is afhangend en draderig, zonder krulletjes, weliswaar grof maar van een goede kwaliteit. Een schaap geeft ongeveer 2,5 kilo wol per jaar. De kop is gebogen en tot achter de oren zonder wol en zijdeglanzend behaard. De oren staan horizontaal en de neusspiegel is roze. De poten zijn ver tot boven de knie en hak zonder wol. De staart is ruig behaard (met wol) en lang, tot voorbij het hakgewricht.

Het Veluws heideschaap heeft geen horens. Kom met onze herder zoeken naar de kudde in het veld en bekijk de schapen van dichtbij. Voorgaande jaren werd de schaapskooi één keer per jaar opengesteld voor publiek tijdens de Lammerendag. Nu biedt deze Op Stap excursie de mogelijkheid om de kudde te ontmoeten. Deze excursie vindt ook plaats op 3 en 31 augustus 2016

 

Je bent van harte welkom op deze prachtige excursie.

Kijk voor meer informatie en aanmelden op http://www.landschapoverijssel.nl/op-stap-met-de-schaapherder

 

 

Landschap Overijssel beheert en ontwikkelt natuur&landschap in de hele provincie Overijssel met oog voor mens, plant en dier. In de 54 eigen natuurterreinen, maar ook bij particuliere eigenaren en agrariërs in het landelijk gebied. Het werk van Landschap Overijssel wordt mogelijk gemaakt door de Nationale Postcode Loterij, het ministerie van EZ, Provincie Overijssel, sponsoren en donateurs en de inzet van talloze vrijwilligers.

Artikel delen: