Voorrang verlenen rotondes: nooit doen!

DALFSEN – Voorrang verlenen aan fietsers en voetgangers op de 4 rotondes aan de Rondweg en Koesteeg. Ik rij dagelijks met onze vrachtwagens over de Rondweg en Koesteeg van en naar de richting Zwolle. Het verbaast mij dan ook elke keer opnieuw dat er veel chauffeurs zijn (vooral met een personenauto) met in haar ogen de beste bedoelingen om fietsers en voetgangers voorrang te verlenen op de vier rotondes.

Een vrachtwagenchauffeur zit hoog in zijn cabine en kan op afstand alles beter overzien. Zodra ik  een rotonde nader heb ik vaak al gezien dat  ik  kan doorrijden of moet stoppen. Wanneer er één auto of meerdere  auto’s voor mij rijden, en ik zie dat er geen verkeer op de rotonde rijd of in de buurt is heb ik al snel de nijging door te rijden, (een vrachtwagenchauffeur wil zijn auto graag rollende houden). Plotseling remt de voor mij rijdende auto en geeft voorrang aan  fietsers of voetgangers.  Dit gebeurt voor het oprijden van de rotondes maar ook bij het verlaten van de rotondes. Dit zijn dan vaak momenten ook al heb je als vrachtwagenchauffeur een redelijke  afstand dat je alsnog behoorlijk moet bij remmen om een aanrijding te verkomen. Dit is erg irritant en gevaarlijk!!!.

Nu uit de ogen van kinderen die op de fiets voorrang krijgen terwijl zij dat niet hebben.  Ik kan mij goed voorstellen als kind  wanneer ik een aantal keren voorrang heb gekregen dat ik de volgende keer maar voorrang neem, en dat ik een personenauto of vrachtauto tegen kom die zich wel aan de verkeersregels houd en de fietser omver rijd (het zou jouw kind maar overkomen).

Ik zie vaak ouders  met kleine kinderen die net leren fietsen, en op deze rotondes dus ook voorrang krijgen, deze ouders zwaaien netjes naar de chauffeur in de auto die voorrang geven als bedank. Dat zelfde kind kan een tijdje later alleen fietsen en neemt dan ook voorrang !!!!!.

Laat iedereen zich gewoon aan de verkeersregels houden en wachten op zijn beurt!
Tevens is dit dan ook een stukje veiligheid voor onze kinderen.

Dus zoals het bericht begon: Voorrang verlenen rotondes: niet doen! Aldus een inzender.

Artikel delen: