Water in zwemplassen prima - Foto: eigen geleverde foto
Foto: eigen geleverde foto

Water in zwemplassen prima

DALFSEN – REGIO – Het is heerlijk zomerweer. Dat betekent dat veel mensen verkoeling zoeken in zwemplassen in de regio. Uit de controles van het Waterschap Drents Overijsselse Delta (WDODelta) blijkt dat de waterkwaliteit in de officiële zwemwateren binnen het werkgebied allemaal een groen vinkje hebben gekregen.

De kwaliteit van het water voldoet hiermee aan de wettelijke normen en richtlijnen.  Check voor de meest actuele informatie altijd Zwemwater.nl.

Waarop wordt onderzocht?

De zwemplaatsen waarvan de waterkwaliteit wordt gecontroleerd, zijn door de provincies Drenthe en Overijssel aangewezen als officiële open zwemwateren. Er wordt onder meer  gelet op troebelheid, geur, kleur en zuurgraad van het water. Ook is het belangrijk dat er geen verontreiniging met olie, vuil of ongewenste bacteriën voorkomt én wordt nauwlettend de aanwezigheid van blauwalgen in de gaten gehouden. In de zomermaanden controleert het waterschap iedere twee weken deze officiële zwemplassen.  

Altijd actueel zwemadvies

De waterkwaliteit van de officieel aangewezen zwemwateren in Nederland – dus ook die het werkgebied van WDODelta – is digitaal inzichtelijk op de website zwemwater.nl en via de Zwemwater App.

Deze is te downloaden in de stores van Android en Apple.

Officiële zwemplassen

Het waterschap adviseert alleen in wateren te zwemmen die door de provincies zijn aangewezen als officiële open zwemwateren. In het gebied van WDODelta zijn dit het Blauwe Meer (Hoogersmilde), Ter Horsterzand (Beilen), Ieberenplas, ’t Loomeer (Schoonloo),  Schoonhoven (Hoogeveen), De Tussenboerslanden (Nijeveen), de Belterwijde-west (surfrand), de Bovenwijde bij het eilandje (Giethoorn), de Wythmenerplas, de Agnietenplas en de Milligerplas (Zwolle), De Zwarte Dennen (IJhorst), Heidepark  (Lemelerveld) en kolkbad De Lange Kolk (Den Nul).

Daarnaast zijn er semi-openbare zwemplassen, alleen toegankelijk voor gasten of bewoners van het betreffende park. Dit zijn Klaverkampen (Havelte), de Horrebieter (Hoogersmilde), De Waterse Koele (Wateren), de zwemplas op camping Heino, de zwemvijver op bungalowpark Reggewold (Vilsteren) de zwemplassen op camping Hellendoorn, de zwemplas bij camping Roggebotsluis (Kampen) en het Summercamp in Heino.

Voor vragen, klachten of informatie kan contact worden opgenomen met de zwemwatertelefoon van de provincie Drenthe (0592 – 36 55 55) en Overijssel (038 – 42 52 423).

Foto's 2
Water in zwemplassen prima - Foto: eigen geleverde foto
Foto: eigen geleverde foto
Artikel delen: