Nieuws van de Nijmegenlopers uut Dalfsen - Foto: eigen geleverde foto
Foto: eigen geleverde foto

Nieuws van de Nijmegenlopers uut Dalfsen

DALFSEN – Toch nog even een afsluitend bericht over de 100ste 4daagse van Nijmegen. Per dag hebben wij u proberen te informeren over de 4 daagse van 2016. Wij hebben dit dan ook met veel plezier gedaan en wij hebben begrepen dat dit wordt gewaardeerd. Wij willen u dan ook bedanken voor uw support.
De laatste dag van de 100ste 4 daagse van Nijmegen was weer een bijzondere dag. De start was eerst nog droog, maar na ongeveer een uur barstte de regen in alle hevigheid los. Wij hebben dan ook de poncho’s aan moeten doen. De buien gingen gepaard met onweer en dat was niet fijn. Enkelen van onze groep liepen op de dijk of in het open veld. Schuilen was er dan ook niet bij. Als het dan flink onweert is dit niet prettig lopen.

 

Gelukkig hebben er zich geen ongelukken voor gedaan. Rond de klok van 10.00 – 10.30 uur werd het gelukkig droog en kwam de zon weer tevoorschijn. De temperatuur liep dan ook weer snel op en het werd broeierig warm.
Aangekomen in Cuijk was het weer enorm gezellig. In Cuijk wordt jaarlijks door de militairen een pontonbrug gelegd over de Maas. Het is in het dorp altijd al een groot feest, maar op de kade, waar je de pontonbrug overgaat, is het hilarisch. Prachtig een groot podium met een DJ die de boel goed op weet te zwiepen.

Vervolgens gaat het richting Mook en vervolgens naar Malden. In Malden worden wij altijd binnen gehaald door onze verzorgers en supporters die over zijn gekomen uit Dalfsen. Dat is altijd heerlijk als wij daar aankomen. Je hebt dan net de laatste controle gehad en dan is het nog ongeveer 5 kilometer lopen naar de finish. Wij wachten hier op elkaar en gaan, na een consumptie te hebben genuttigd, samen beginnen aan de laatste 5 kilometer.
Deze laatste kilometers richting Nijmegen en de Via Gladiola, zoals de Sint Annastraat tijdens de 4 daagse wordt genoemd, is een beleving op zich. Dit kun je niet vertellen. Dit moet je gewoon mee maken of mee hebben gemaakt. Er staan duizenden mensen langs de kant om je aan te moedigen en te feliciteren. Overal is muziek. Men staat rijen dik aan de kant van de weg. Die overigens helemaal is afgezet met dranghekken. De mensen staan zelfs boven op de daken van de woningen om maar niets van de intocht te missen.

 

Overal is muziek en het is één grote ongeorganiseerde gezelligheid. De laatste 5 kilometers van deze dag zijn dan ook slopend voor de lopers. Je loopt deze laatste kilometers gewoon te slenteren omdat je niet door kunt lopen in deze grote menigte. Je wilt het uiteraard ook voor geen goud missen.
Het spreekwoord zegt dan ook:
‘De dood of de gladiolen’
De uitdrukking wordt ook vaak gebruikt in verband met de Nijmeegse Vierdaagse, het jaarlijkse internationale wandelevenement. De lopers die de wandeltocht hebben volbracht, krijgen namelijk gladiolen van het publiek. De weg naar de finish heet die dag zelfs Via Gladiola. Het uitdelen van bloemen gebeurde in elk geval al in de jaren dertig; in 1947 schreef een krant voor het eerst over ‘gladiolen’ (en laurierbladen).
Als je over de finish bent gekomen kun je je kruisje in ontvangst nemen. Dan is het nog snel even wat drinken op de Wedren en vervolgens snel naar de camping waar iedereen op ons zit te wachten. Hier bouwen wij dan altijd nog even een gezellig feestje. Je kunt dan ook wat langer blijven zitten want je hoeft immers de volgende morgen niet vroeg op. Je kunt dan lekker uitslapen tot 07.30 uur. Heerlijk.
Zoals jullie weten proberen wij altijd goed te laten zien dat wij uit Dalfsen komen. Je kunt ons kamp, op de camping in Lent achter het station, ook goed zien vanuit de trein. Op onze aanhanger staat een bord van Dalfsen en de vlag van Dalfsen hangt altijd uit. Mensen die bij ons op bezoek komen en ze zijn met de trein gekomen hoeven dan ook niet te zoeken. Ik zag Dalfsen al vanuit de trein. Dit is al jaren zo. De campingbaas is altijd weer blij als wij er zijn. Hij vraagt altijd of wij het bord van Dalfsen wel bij ons hebben, zo niet dan komen jullie er niet op. Dalfsen is dan ook al jaren erg bekend in de verre omgeving van Lent en Nijmegen.
Dit jaar kregen de lopers van de gemeente Dalfsen een mooie paraplu met het logo van de gemeente Dalfsen erop. Namens de lopers erg bedankt. Dit werd erg gewaardeerd. Wij zullen Dalfsen dan ook blijven promoten tijdens de 4daagse van Nijmegen. Dit doen we nu al zo’n 15 jaar. Wij hopen u volgend jaar weer mee te nemen naar de 101ste 4daagse van Nijmegen.

Foto's 5
Nieuws van de Nijmegenlopers uut Dalfsen - Foto: eigen geleverde foto
Foto: eigen geleverde foto
Nieuws van de Nijmegenlopers uut Dalfsen - Foto: eigen geleverde foto
Foto: eigen geleverde foto
Nieuws van de Nijmegenlopers uut Dalfsen - Foto: eigen geleverde foto
Foto: eigen geleverde foto
Nieuws van de Nijmegenlopers uut Dalfsen - Foto: eigen geleverde foto
Foto: eigen geleverde foto
Artikel delen: