Het Kroonplein “een stukje Almere” in Lemelerveld - Foto: eigen geleverde foto
Foto: eigen geleverde foto

Het Kroonplein “een stukje Almere” in Lemelerveld

LEMELERVELD – “Een stukje Almere in Lemelerveld.” Dat was een van de geluiden van de ondernemers en inwoners uit Lemelerveld tijdens het werkbezoek dat de lokale CDA-afdeling op 11 oktober aan Lemelerveld bracht. Onder leiding van raadslid Janine Schiphorst-Kijk in de Vegte zijn er veel positieve punten aan de orde gekomen.

Maar ook onderwerpen waarover men zich zorgen maakt of waar kritiek het juiste woord is. Het Kroonplein, een ruim plein met veel parkeerruimte, is nog erg kaal en gebruikers zijn nog steeds zoekende mbt parkeren en de rijrichtingen waardoor de veiligheid in gedrang komt. De algemeen gehoorde wens is meer groen, wat het plein meer uitstraling geeft en wat ook dienst kan doen om de rijrichtingen en het parkeren beter te accentueren. Het plein is zodanig ingericht dat het ook gebruikt kan worden voor activiteiten, dit was de wens vanuit Lemelerveld. Echter wat hen daarin belemmerd is de vergunningsprocedure: “Even snel iets organiseren, is niet aan de orde. De procedure is complex en moet sowieso 6 weken voorafgaand aan het evenement, dus snel ergens op inspelen is hier niet aan de orde.” Ook het kunstwerk Romeo en Julia kwam nog even aan de orde. Dat deze een betere plek verdiend was iedereen het over eens, het is nu een beetje verstopt achter het muurtje. De CDA-fractie zal hier aanstaande maandag een raadsvraag over stellen.
Ook waren er zorgen over de leegstand op het Kroonplein en het leefbaar houden van het dorp Lemelerveld. Inmiddels is er onder regie van het Kulturhus een werkgroep “Kroonplein Collectief” actief die aan het onderzoeken is of er mogelijkheden zijn voor meerdere kleine ondernemers die samen gebruik gaan maken van de beschikbare ruimte, met gedeelde kosten en bezetting. Om op deze manier in te spelen op de veranderende behoefte van de consument. “Wij delen die zorg over leegstand”, aldus Betsy Ramerman namens de CDA-fractie. “We zijn onder de indruk van ondernemerschap die ook weer blijkt uit de opgerichte werkgroep. We ondersteunen dit van harte.”
Natuurlijk werd ook de koopzondag besproken. Een aantal ondernemers in Lemelerveld zou graag zien dat er meer ruimte komt mbt winkelen op de zondag net als in omliggende dorpen in de Gemeente Raalte. De CDA-fractie heef hier goede notie van genomen. “Voor nu staat er in het coalitieakkoord dat er geen uitbreiding komt van de koopzondagen,” aldus Logtenberg.
Het leefbaar houden van het dorp had in deze discussie met name betrekking op de mogelijkheden op het industrieterrein. Op dit moment is er geen ruimte meer voor bedrijven om uit te breiden. Dit baart zorgen bij de ondernemers; zij hebben elkaar nodig voor hun eigen voortbestaan maar ook voor het dorp. “Denk hierbij aan werkgelegenheid, vrijwilligers voor de brandweer, ondersteuning van de verenigingen en ga zo maar door.” Een lastig punt hierin voor de Gemeente is dat de Provincie hier bepalend in is. De CDA-fractie zegde toe zich op dit punt hard te willen maken.
CDA Dalfsen

Foto's 3
Het Kroonplein “een stukje Almere” in Lemelerveld - Foto: eigen geleverde foto
Foto: eigen geleverde foto
Het Kroonplein “een stukje Almere” in Lemelerveld - Foto: eigen geleverde foto
Foto: eigen geleverde foto
Artikel delen: