Zwolse macaron-winkel geopend na crowdfundingsactie

Zwolse macaron-winkel geopend na crowdfundingsactie

ZWOLLE – Sinds 10 december heeft Zwolle er een bijzonder winkeltje bij: Petit Macaron. Het is een kleine patisserie, die zich in het speciaal op de ambachtelijke productie van macarons richt. Eigenaar Frank Verreij opende de winkel na een succesvolle crowdfundingsactie.

Macarons

De macaron is een lekkernij die oorspronkelijk uit Parijs komt. Macarons bestaan uit twee gekleurde koekjes, met daartussen een vulling. De koekjes worden gemaakt van amandelen, suiker en eiwit. Frank gebruikt als vulling een ganache: een crème op basis van chocolade. De vullingen worden op smaak gebracht door er bijvoorbeeld vruchten, kruiden, specerijen of alcohol aan toe te voegen. Frank laat zich hierbij inspireren door keukens van over de hele wereld. Kenmerkend voor de macarons van Petit Macaron is verder dat ze relatief klein zijn en helemaal met de hand worden gemaakt.

Hoe het begon

Het grootste deel van zijn loopbaan werkte Frank Verreij in het onderwijs, maar hij besloot zich naast zijn baan te gaan specialiseren in het vak van patissier en chocolatier. Hiervoor volgde hij tussen 2012 en 2016 verschillende opleidingen. “Ik ben een echte zoetekauw”, vertelt Verreij op deondernemer.nl. “Ik werk vijftien jaar als P&O’er en al acht jaar bij Landstede. Ik zag mezelf dat niet tot mijn pensioen doen. Als adviseur zeg ik altijd dat mensen hun hart moeten volgen, dus kon ik zelf niet achterblijven.” Tijdens zijn opleidingsperiode raakte hij gefascineerd door macarons. Ze zien er namelijk eenvoudig uit, maar zijn lastig om te maken. Uiteindelijk begon hij zelf macarons te verkopen vanuit de mini-bakkerij die hij thuis had opgezet. De vraag naar zijn macarons werd echter al snel groter, en hij besloot voor een echt winkelpand te kiezen.

Crowdfunding

Het winkelpand waar Frank zijn oog op had laten vallen verkeerde al in redelijk goede staat. Toch waren er nog extra financiële middelen nodig voor onder meer het opknappen, aankleden en inrichten van de ruimte. Hiervoor zette Frank een crowdfundingsactie op (net als Sientje en Arlette een paar maanden eerder deden voor het realiseren van hun kookboek). Deze was gebaseerd op het zogenoemde ‘crowdlending’-principe, waar crowdfundingplatformen als fundingcircle.com hun werkwijze ook op baseren; investeerders leveren een financiële bijdrage, maar krijgen dit bedrag later met rente weer terug. Het streefbedrag van de crowdfundingsactie was € 20.000,- , maar uiteindelijk leverde de actie bijna € 25.000,- op.

Inmiddels is Petit Macaron een paar weken open en de macarons lijken in de smaak te vallen in Zwolle. Plannen heeft Frank echter nog genoeg. Hij runt de winkel nu nog naast zijn parttime baan als HR-adviseur, maar hoopt zich binnen twee jaar volledig op zijn bedrijf te kunnen richten. Ook wil hij zijn assortiment in de toekomst graag uitbreiden met zelfgemaakte chocoladebonbons.

Artikel delen: