Geschiedenis autobedrijf Hulsman - Foto: eigen geleverde foto
Foto: eigen geleverde foto

Geschiedenis autobedrijf Hulsman

DALFSEN – Per 1 mei 2017 is het autobedrijf Hulsman overgedragen aan Ronald Schepers, die het bedrijf met ingang van die datum onder gelijke naam zal voortzetten. Op 6 maart 1972 heeft Jan Hulsman het autobedrijf overgenomen van Geert Hutten. Geert Hutten is het bedrijf formeel op 1 mei 1928 begonnen op 26 jarige leeftijd aan de Wilhelminastraat.

 

Daarvoor was hij reeds als rijwielhersteller werkzaam vanuit het ouderlijk huis in Oosterdalfsen. OP zeer jeugdige leeftijd is hij smidsknechtje geworden bij een smid in Oudleusen, is als voluntair(stagiair) naar Amsterdam gegaan om te werken bij Feenstra Machinefabrieken.
In maart 1928 heeft hij aan de Wilhelminastraat een stuk gekocht om daar een huis en werkplaats te beginnen. Bij de overdracht van het bedrijf van Jan Hulsman aan Ronald Schepers blijkt dat Geert Hutten op gelijke datum maar dan 89 jaren geleden in de Kamer van Koophandel heeft ingeschreven. In de loop der jaren is het bedrijf stapsgewijs uitgebreid en vergroot.
Geert Hutten heeft zijn bedrijf op 6 maart 1972 formeel overgedragen aan Jan Hulsman, die het bedrijf onder zijn naam voortzette.
Bedrijvigheid: VAN ALLES NAAR MEER SPECIALISATIE.
In de jaren dat Geert Hutten het bedrijf runde was er nog geen sprake van een garagebedrijf. Auto’s waren er nog maar weinig! Dus alles werd verkocht en verhandeld: fietsen, bromfietsen, wasmachines, naaimachines, radio’s, televisies. Zo heeft hij geregeld op de Damito gestaan met verschillende handelswaren.
Daarnaast was er taxivervoer, bijvoorbeeld van het station naar het dorp en op zondagochtend naar de kerk. In de omgeving werden mensen op boerderijen opgehaald en vervoerd. Soms gingen er ook wel personen gratis mee omdat de auto toch niet vol was.
Ook was hij rij-instructeur. Hij heeft in 1920 alle rijbewijzen gehaald door in Zwolle bij de provinciale griffie even de stempels te halen, zonder een kilometer te hebben gereden! Kandidaten kregen les in het schakelen en bochten nemen en reden vervolgens af bij de examinator die bij de weg stond om te zien of de chauffeur een rondje kon rijden bij de melkfabriek.
In het begin van de jaren 50 kwam de zwartwit televisie. Er was toen een “strijd” tussen Westenbrink bij de NH kerk en Geert Hutten. Dat waren nog eens antennes van vele meters op het dak. Niet altijd verliep de aanleg van een TV antenne even goed en brak een tuidraad en boorde zich de antenne in het dak van de buurman. Als er een voetbalwedstrijd was zat de werkplaats vol met klanten en mensen uit de buurt.

Met heel veel dank aan

Jan Hutten de inzender.

 

Foto's 2
Geschiedenis autobedrijf Hulsman - Foto: eigen geleverde foto
Foto: eigen geleverde foto
Artikel delen: