Zilversmid Dambar op bezoek in wereldwinkel Dalfsen - Foto: Ingezonden foto
Foto: Ingezonden foto

Zilversmid Dambar op bezoek in wereldwinkel Dalfsen

DALFSEN – Op donderdag 1juni a.s. zal zilversmid Dambar uit Nepal evenals vorig jaar een bezoek brengen aan Wereldwinkel Dalfsen. Van 12.00 -17.00 uur zal hij aanwezig zijn om de door hem en zijn medewerkers ontworpen en geproduceerde zilveren gecertificeerde Fairtrade sieraden uit hun fabriek in Nepal te demonstreren en te verkopen.
Dambar brengt een grote collectie aan zilverwerk uit eigen atelier mee en biedt deze sieraden te koop aan. Het zilver is gekeurd bij Waarborg Holland in Gouda.
Dambar werd geboren als Dalit, de laagste kaste in Nepal. Na een ziekbed in de tachtiger jaren kwam hij in contact met een Nederlandse sponsor waardoor hij de opleiding tot zilversmid heeft kunnen volgen. Deze sponsor hielp hem daarna met de bouw van een huis met werkplaats in Kathmandu in Nepal.
Aangezien Dambar, zijn werknemers en de bewoners van zijn dorp tot de laagste kaste behoren in hun land, hoeven zij niet te rekenen op steun van de regering of steun van een hogere kaste. Maar in de zilverfabriek krijgen alle werknemers, ook de leerlingen, een goed salaris. Iets wat heel uitzonderlijk is in Nepal, waar normaal gesproken alleen de geschoolden salaris ontvangen.
Omdat Dambar andere kansarme mensen uit de laagste kaste wilde helpen maakte hij van zijn atelier een soort bedrijfsschool, waar andere mensen uit dezelfde kaste het vak van zilversmid kunnen leren. Zo krijgen deze mensen de kans een zelfstandig bestaan op te bouwen.
Inmiddels werken er in Dambar’s Silverfactory ongeveer 14 mensen met een gegarandeerd inkomen, waarmee ze even zovele gezinnen onderhouden.
Er worden hoge eisen gesteld aan vakmanschap en design en er moet bovendien worden voldaan aan de richtlijnen van Fair Trade. In 2001 is de fabriek geregistreerd met de naam ‘Dambar International’ en worden producten geleverd aan vele landen, zoals Nederland, Duitsland, Zwitserland, Australië, Canada, en de Verenigde Staten.
Dambar hoopt op een goede verkoop. De opbrengst gaat naar zijn werknemers en zijn dorp Khadka Bhanjyang aan de rand van de hoofdstad Kathmandu, dat totaal verwoest is na de aardbeving. Hier wordt hard gewerkt om de ongeveer 2000 inwoners, die nu bijna allemaal in tenten wonen, weer een dak boven het hoofd te geven.
Wereldwinkel Dalfsen nodigt iedereen uit om de prachtige collectie van Dambar te komen bekijken en hier desgewenst iets van aan te schaffen.

Artikel delen:
Foto's 3
Zilversmid Dambar op bezoek in wereldwinkel Dalfsen - Foto: Ingezonden foto
Foto: Ingezonden foto
Zilversmid Dambar op bezoek in wereldwinkel Dalfsen - Foto: Ingezonden foto
Foto: Ingezonden foto