Ondersteuning voor 65+plussers

VECHTDAL – De ondersteuning voor 65+plussers die zelfstandig willen blijven wonen. Bewegingsmonitor, beweegprogramma, voedingsadvies en een luisterend oor. In het Vechtdal gaat een bijzondere proef van start: project TOM (Thuis Onbezorgd Mobiel). Een breed programma ter ondersteuning van senioren die thuis willen blijven wonen.

In 2016 belandde elke vijf minuten een 65-plusser na een val op de spoedeisende hulp, met alle nare gevolgen van dien. Zelfstandig wonen wordt daardoor vaak een stuk lastiger. VeiligheidNL, Nutricia, Philips, ONVZ Zorgverzekeraar en PostNL bundelen in samenwerking met Vitaal Vechtdal de krachten en bieden nu een oplossing met project TOM. Een totaalpakket aan ondersteuning om de zelfredzaamheid van ouderen te vergroten.

 

Doen wat werkt

Veel ouderen hechten aan hun vrijheid en willen graag zelfstandig blijven wonen. Maar niet iedereen heeft naasten die mantelzorg kunnen geven en het aanbod aan ondersteuningsprogramma’s is versnipperd. Project TOM biedt een totaalpakket aan ondersteuning en maatregelen waarvan bewezen is dat ze werken. Er wordt samengewerkt met vertrouwde lokale professionals, zoals de eigen fysiotherapeut en diëtist. De proef in Ommen, Dedemsvaart en Balkbrug wordt ondersteund door Vitaal Vechtdal.

 

De juiste maatregelen

De deelnemers volgen niet alleen een beweegprogramma, maar krijgen ook persoonlijk voedingsadvies en een bewegingsmonitor van Philips, een apparaatje dat de bewegingen bijhoudt en analyseert. Deze interventies zorgen ervoor dat preventieve maatregelen kunnen worden genomen waar nodig. Om de kans op vallen te verkleinen, werken de deelnemers twee keer per week op hun eigen niveau met een fysiotherapeut aan spierkracht, balans en coördinatie en krijgen ze voorlichting. Dit is het beweegprogramma In Balans van VeiligheidNL. Uit onafhankelijk onderzoek blijkt dat deelnemers die dit programma volgen 61% minder kans lopen om te vallen.

 

Maar ook voeding is van belang als het gaat om valpreventie. Voor kwetsbare ouderen is het lastiger om dagelijks alle noodzakelijke voedingsstoffen binnen te krijgen, waardoor hun algehele conditie achteruit gaat. Daarom worden alle deelnemers gescreend op ondervoeding en wie dat nodig heeft krijgt een persoonlijk voedingsadvies en een voedingssupplement van Nutricia.

 

Luisterend oor

Persoonlijke aandacht is een essentieel element binnen project TOM. Er is een nieuwe rol voor de bezorger van PostNL. De bezorger heeft binnen dit project persoonlijk contact met de ouderen en biedt ondersteuning in het gebruik van de bewegingsmonitor. Bovendien bellen de ZorgConsulenten van ONVZ Zorgverzekeraar regelmatig met de ouderen om te horen hoe het gaat. Zij bieden een luisterend oor en de deelnemers kunnen bij hen terecht met vragen.

 

Inschrijven voor project TOM

Het Vechtdal is de tweede proefregio waar project TOM van start gaat. Deelname is kosteloos. Er is ruimte voor maximaal zestig deelnemers. Geïnteresseerden uit Ommen, Dedemsvaart en Balkbrug kunnen zich aanmelden via de website www.projecttom.nl. Wie meer wil weten, is van harte welkom op een van de informatiebijeenkomsten: maandag 26 juni 2017 van 14.00 tot 16.00 uur in De Carrousel in Ommen (Van Reeuwijkstraat 5) en vrijdag 30 juni 2017 van 14.00 tot 16.00 uur in De Baron in Dedemsvaart (Julianastraat 54). In de loop van 2018 gaan, verspreid over Nederland, nog twee proefregio’s met project TOM aan de slag.

 

 

 

60- tot 80-jarigen in Nederland, een paar cijfers:

 

  • Elke 5 minuten komt een 65-plusser na een val op de Spoedeisende Hulp-afdeling*
  • Elke dag overlijden negen 65-plussers aan de gevolgen van een val*
  • 1 op de 10 senioren is ondervoed, vaak zonder het te weten**
  • Beweegprogramma In Balans verlaagt de kans op een val met 61% ***

 

* Bron:  Factsheet: Vallen 65 jaar en ouder, oktober, VeiligheidNL 2016

** Bron: www.stuurgroepondervoeding.nl

*** Bron: Effects of exercise programs of falls and mobility in frail and pre-frail older adults: a multicenter randomized controlled trial, Faber 2006

 

 

 

Artikel delen: