Vrijwilliger van de maand augustus. - Foto: Paul Scholten
Foto: Paul Scholten

Vrijwilliger van de maand augustus.

LEMELERVELD – De vrijwilliger van de maand augustus 2017 is: Marion Koerhuis uit Lemelerveld.

Om de verschillende aspecten van het vrijwilligerswerk en het belang ervan te belichten, wordt door het Vrijwilligerspunt Dalfsen (onderdeel van Landstede Welzijn) iedere maand een vrijwilliger van de maand geselecteerd.

Marion is vrijwilliger bij de Algemene Hulpdienst “Graag Gedaan” in Lemelerveld. Zij is bij deze organisatie de 1e contactpersoon, maar zij wordt ook geregeld ingeschakeld voor ander vrijwilligerswerk.

Marion wilde uitdrukkelijk vermeld hebben dat zij veel contact/overleg heeft met – ook bestuurslid van het eerste uur en 2e contactpersoon – mevrouw Geke Pasman.

Vanuit de kerken in Lemelerveld, het Rode Kruis en de Zonnebloem is bijna 24 jaar geleden “Graag Gedaan” Lemelerveld opgericht. De binding met de kerken is momenteel losgelaten en alle 5 leden zitten nu op persoonlijke titel in het bestuur.

Marion is – als vrijwilliger bij de kerkelijke liefdadigheidsinstelling Caritas – bij de start van Graag Gedaan gevraagd voor een bestuursfunctie.

Het aantal vrijwilligers van Graag Gedaan is – na jaren op 15 gestaan te hebben – in de afgelopen jaren gekrompen naar 7.

Onder meer door de ontwikkelingen in de maatschappij (ouderen moeten steeds langer thuis blijven wonen) wordt er steeds vaker een beroep op de hulpdienst gedaan. De hulpaanvragen zijn zeer divers (zoals boodschappen doen, eenmalig tuinonderhoud, vervoer, het begeleiden van mensen naar ziekenhuis, oppas bij dementerenden). Steeds vaker wordt er in plaats van een eenmalige aanvraag meer structureel een beroep op de vrijwilligers van de hulpdienst gedaan.

Marion hoopt op een mooi cadeau voor de instelling die volgend jaar september maar liefst 25 jaar bestaat. Namelijk: een verjonging van het bestuur – het gehele bestuur is vrijwilliger van het eerste uur – en veel (graag heel veel!) nieuwe vrijwilligers.

Op haar veertiende had Marion haar eerste vrijwilligerswerk bij de Jeugdoos in Lemelerveld. Daarna heeft zij bij veel instellingen vrijwilligerswerk (vaak bestuursfuncties) gedaan: bij schoolactiviteiten van de kinderen, sportcubs, de WMO-adviesraad, de Werkgroep Mantelzorg en nog veel meer.

Op de vraag “Waarom ben je vrijwilligerswerk gaan doen” geeft Marion de volgende redenen:

  • omdat ik het leuk vind;
  • ik wil iets betekenen voor andere mensen;
  • ik heb behoefte aan sociale contacten; ik ben een “mensenmens”.

Marion vindt een anekdote in dit werk niet gepast, maar zij wil wel graag vertellen waar zij trots op is.
Een tijd geleden werd “Graag Gedaan” gebeld door Carinova die een hulpvraag had voor een dementerende (voor 7 dagen per week gedurende 3 keer per dag). Via mond-tot-mond “reclame” heeft zij binnen een tijdsbestek van 2 uur een ploeg van 21 vrijwilligers kunnen regelen.  Fantastisch toch!

Haar advies voor nieuwe vrijwilligers luidt: je moet het leuk en fijn vinden om mensen die echt hulp nodig hebben, te helpen. Na de hulpverlening krijg je te maken met dankbare en tevreden mensen.

Hebt u belangstelling om vrijwilligerswerk bij “Graag Gedaan” te gaan doen, dan kunt u contact opnemen met Marion Koerhuis, tel. 0572 372549 of Geke Pasman, tel. 0572 371989.

Artikel delen: