Geen walnoten dit jaar?

DALFSEN – Een inzender heeft te melden dat er dit jaar niet één walnoot aan  zijn boom zitten. Vorig jaar was de oogst minstens 200 kilo.  Een reactie van een kenner: Klopt hier ook niet aan de jonge boom waar er vorig jaar een klein beetje aan zat. Dit komt doordat de bloesem is bevroren die was bijna zwart geworden.

Ook bij de beukenboom is dit het geval. Hoe het met de andere bomen in deze streek is weet ik niet. Misschien kun je de oproep op DN zetten of iemand dat weet en of ik gelijk heb.

Het zou jammer zijn want dan hebben de eekhoorns in oldleusen weinig te eten deze winter.

 

De reacties stromen binnen:

Ik lees al verschillende oorzaken:

 

Aan walnoten zitten twee soorten bloemen, de vrouwelijke in de vorm van een klein rood pluisje en de mannelijke in de vorm van lange katjes.

Echter, ze bloeien niet tegelijk.

Zo kan de walnotenboom zich zelf niet bevruchten.

Daarom moet er een andere walnoot ergens vlakbij staan, die bloeiende mannelijke katjes moet hebben op het moment dat jouw boom bloeit ( vrouwelijk)

Dat lukt niet altijd, dus heb je niet ieder jaar noten.

Hoe meer walnoten er in de buurt staan te bloeien, hoe groter de kans dat je elk jaar noten hebt.

 

van plaats tot plaats veel kan schelen en dit heeft toch iets te maken met de nachtvorsten laat in het voorjaar.

 

Dit is door late nachtvorst of door de aanhoudende regen tijdens de bestuivingsperiode, denk ik

 

Late nachtvorsten kan de knop bevriezen waardoor er dat jaar weinig of geen vruchten aan de boom komen. Meestal is de hoeveelheid vruchten vrij constant maar als er een jaar met meer vruchten dan normaal is kan de vruchtzetting het volgende jaar minder zijn (beurtjaren).

 

Artikel delen: