Sluizenissen deel 3 - Foto: Ingezonden foto
Foto: Ingezonden foto

Sluizenissen deel 3

VECHTERWEERD – Inmiddels weer woonachtig in Drenthe. Blijf natuurlijk nog wel de “parttime buurman” van Boerhoes, en andere bewoners aan de Zuid en Noordkant van sluis Vechterweerd, tot 1 oktober as.

Deze keer iets over schutten en wat daarbij in de buurt komt, weer wat navigatie foutjes, bijzondere schepen en gebeurtenissen, zoals een huwelijksboot in de sluis, het nuttigen van een drankje in de haven van Dalfsen, weer eens de ergernissen vanwege de fietsers, een oplossing voor de breedte van de sluisbrug, de zomer is voorbij en als beloning nu wat regen, ook weer snelvaren (het mooiste wat er is) en een sluis-wachter die niet katholiek is maar af en toe toch moet knielen.

 

Dat de zomer voorbij is heeft ook u gemerkt. Vorig jaar om deze tijd nog veel bootjes en lekker zomers weer. Nu even niet, maar stilzitten is er niet bij, want er is ergens op het sluiscomplex altijd wel iets te doen. En….., de camera is er ook nog. Weer is weer en dat maakt het altijd weer bijzonder op en rondom de sluis.

 

Wat betreft de fietsers, het was weer eens behoorlijk mis. Op een warme zondag met veel kijkers bij de sluis, echt heel asociaal gedrag van fietsers. De kijkers aldaar, waren heel kwaad en maakten dit in woord en gebaar dan ook duidelijk. Met heel veel mazzel gebeurde er gelukkig niets ernstig, maar het had gekund. Gelukkig zijn de borden “AFSTAPPEN” weer verwijderd en zijn de fietsers weer “GAST”. Maar, wanneer gaan ze zich als gast gedragen? Als er veel kijkers zijn of mensen die op het voetpad lopen is dat zeer wenselijk en sociaal. HET IS ECHT NIET MOEILIJK HOOR!
Het te snel varen op de rivier vindt men in het Vechtdal / Salland wel best volgens mij. “Gun die jongens hun plezier” hoor ik dan, als men vindt dat het niet kan. Helaas voor de flora en fauna, zwemmers en al die andere recreanten op het water.
Wel wat raar dat door de nog te bouwen sluizen alleen maar kleine bootjes kunnen / mogen, want de rivier kan grotere boten niet aan. Ok, alle begrip, maar van die a-s- snelvaarders heeft de rivier en de omgeving zeker geen last. Herman Finkers zal wel zeggen; “SALLAND, VREEMD LAND”, maar wel een mooi land.

In de regio weet men inmiddels wel dat “schutten”, een schip in een sluis van beneden naar boven brengen is en andersom. Boven is altijd die kant waar de rivier vandaan komt en waar de sluisdeuren naar toe wijzen. Het kan bijna niet waar zijn, maar als u het nog nooit gezien heeft moet u echt een keer langs komen bij de handbediende sluizen. Kom bij voorkeur in de zomer en op zondag bij mooi weer.
Schutten is een werkwoord, maar ook achternamen lijken er op. Verwarring als ik tegen een schipper zeg dat het schutten bij de volgende sluis gedaan wordt door collega Schutte. Korte uitleg is dan even nodig. Maar ook de naam “Schuttert” kom ik in de regio tegen. Waren dat in de tijd van naamgeving (Napoleon) “Schutters” in het leger of waren het schutters in het leger die “Schutterden”. Als het laatste zo is, dan moet de vijand gewonnen hebben. Bij schutteren is er iets fout gegaan maar dat weet niet iedereen. Bij een inleiding van het vaarseizoen werd, in een informatiebrochure, verteld dat de sluiswachters weer beginnen met het “SCHUTTEREN” op die en die datum. Bedoeld werd natuurlijk dat het vaarseizoen weer gaat weer beginnen en de sluiswachters weer aan het werk kunnen.. Maar op voorhand al “schutteren” ? NEE!

De sluisbrug. Deze brug hoeft niet, in zijn geheel, breder gemaakt te worden. De brugreling hoeft maar een paar centimeters, 3 a 4 bv aan beide kanten, verplaatst / verbogen te worden. Jawel, oplossingen van een ieder die stond te kijken, terwijl men met heel veel moeite en een beetje schade over de sluisbrug wist te rijden. Wanneer dit gerealiseerd kan worden, dan kan men weer met fietsgereleteerde voertuigen, voor mensen met een beperkeing, over de brug rijden zonder problemen.

Schutten, fietsen, snel varen, het kan allemaal. Wat niet kan; “leuk om via deze oude sluis een rondje door de provincies te varen”, of, als antwoord op de vraag waar men naar toe gaat; “naar Hardenberg, Gramsbergen en/of Duitsland”. Of, met gemopper, “Wij liggen in Friesland altijd langs het weiland, waarom kan dat hier niet”, of, “waarom weet ik niet dat ik niet over de drempel kan / mag”. (de drempel is een onderdeel, op een bepaalde diepte, van de sluis waar de deuren tegenaan staan, zodat het water niet kan wegstromen))
Gelukkig staan deze bijzonderheden in diverse documenten. Maar men kan ook gebruik maken van Google. De goochelaar van het reis voorbereiden. Niet zelf goochelen dus, maar gebruik ook eens “GOOGLE”.

Ook hoor je nog eens wat in de sluis van je gasten, zoals bv van twee bemanningen (bootjes) uit Friesland die mij de vraag stelden of Dalfsen van de blauwe knoop is. Hoezo vroeg ik, ze zijn wel erg groen. Het antwoord was dat in het havenreglement staat dat men geen drank mag nuttigen, vervoeren of in bezit mag hebben, in het havengebied. Dus wij dronken ons wijntje, voor het eten en in de avond, beneden in de boot met de gordijnen dicht. U gelooft het niet. Thuis heeft u de gordijnen gewoon open, toch? Maar dat deden ze nu liever niet. Even verderop zit men op de “promenade”, op het terras aan de waterkant, gewoon aan een drankje. Dit is, serieus, echt waar gebeurd. Wat wil het geval, Dalfsen is waarschijnlijk de enige haven in Nederland waar je in het havengebied geen alcohol mag gebruiken, vervoeren of bij zich hebben, cf de havenreglementen. Een enkeling neemt het dus zeer serieus. Komen dus nooit weer en vertellen het verder.
Dalfsen: “dus niet alcohol neutraal”. “Blauwe knoop haven Dalfsen”? Dalfsen is al de groenste gemeente in NL. Blauw kan er nog wel bij en wellicht nog meer kleuren. Schrappen dus, die passage in het havenreglement, volgens de recreanten.
Drinkt u ook wel eens achter de gordijnen?
Hoe dan ook, goedgaan en geniet er van.
Doede GW de Jong

Foto's 10
Sluizenissen deel 3 - Foto: Ingezonden foto
Foto: Ingezonden foto
Sluizenissen deel 3 - Foto: Ingezonden foto
Foto: Ingezonden foto
Sluizenissen deel 3 - Foto: Ingezonden foto
Foto: Ingezonden foto
Sluizenissen deel 3 - Foto: Ingezonden foto
Foto: Ingezonden foto
Sluizenissen deel 3 - Foto: Ingezonden foto
Foto: Ingezonden foto
Sluizenissen deel 3 - Foto: Ingezonden foto
Foto: Ingezonden foto
Sluizenissen deel 3 - Foto: Ingezonden foto
Foto: Ingezonden foto
Sluizenissen deel 3 - Foto: Ingezonden foto
Foto: Ingezonden foto
Sluizenissen deel 3 - Foto: Ingezonden foto
Foto: Ingezonden foto
Artikel delen: