Ministerie in crisissfeer ontvangt Actiegroep HoogOverijssel - Foto: eigen geleverde foto
Foto: eigen geleverde foto

Ministerie in crisissfeer ontvangt Actiegroep HoogOverijssel

DALFSEN – OVERIJSSEL – Actiegroep HoogOverijssel is vandaag afgereisd naar Den Haag om aan vier topambtenaren van het Ministerie van Infrastructuur en Milieu een presentatie te geven over de werkelijke geluidbelasting boven Overijssel en Gelderland. Het uitdrukkelijke verzoek hiertoe kwam gisteren van het ministerie zelf. 

 

HoogOverijssel heeft de geluidberekeningen die het Rijk liet uitvoeren voor het MER en het Luchthavenbesluit geanalyseerd en opnieuw uitgevoerd. Dit leidde tot een beladen conclusie: de berekende Lden 48 dB-geluidscontouren kloppen niet. Deze geluidscontouren reiken tot de Zwolse nieuwbouwwijk Stadshagen, in plaats van ‘slechts’ tot Biddinghuizen.

 

De Lden 40 dB-contour reikt volgens de berekeningen van HoogOverijssel ten minste tot Apeldoorn, waar deze volgens het ministerie ‘slechts’ reikt tot Oldebroek. Daarmee zijn de geluidseffecten boven het ‘Oude Land’ vele malen groter dan het Rijk tot nog toe aan alle betrokkenen heeft voorgesteld.

 

De geluidscontouren vormen een rechtstreeks onderdeel van het Luchthavenbesluit Lelystad Airport, dat in maart 2015 is genomen door de Tweede Kamer. De rechtsgeldigheid van het Luchthavenbesluit Lelystad Airport komt door de niet kloppende geluidscontouren in het geding.

 

Om 11:15 uur vanochtend presenteren voorzitter Jan Rooijakkers en onderzoeker Leon Adegeest hun bevindingen aan de topambtenaren Rob Huyser (luchtvaart), Frans Paes (Schipholbeleid), Rijk Zuurmond (luchtvaart en milieu) en Carsten Krooswijk (milieueffectrapportage en Mkba), op het Ministerie van Infrastructuur en Milieu aan de Rijnstraat 8 in Den Haag.

 

Vanavond is er in Apeldoorn een door het ministerie belegde informatieavond over de laagvliegroutes van en naar Lelystad Airport.

 

Contact: Gea Verweij, woordvoerder HoogOverijssel,

06 – 2003 15 03

 

Artikel delen: