Vrijwilliger van de maand oktober 2017

Vrijwilliger van de maand oktober 2017

Om de verschillende aspecten van het vrijwilligerswerk en het belang ervan te belichten, wordt door het Vrijwilligerspunt Dalfsen elke maand een vrijwilliger van de maand geselecteerd. Het Vrijwilligerspunt Dalfsen is een onderdeel van Landstede Welzijn en valt onder “ Welzijnskoepel in oprichting”

De vrijwilliger van de maand augustus 2017 is: Monique ter Laak uit Dalfsen. Zij  is hiervoor genomineerd door Landstede Welzijn Ouderen Dalfsen.

Monique heeft in het verleden gewerkt in een bloemenwinkel in Dalfsen, daarna was zij vele jaren manager in een Zwolse schoenenzaak. Door faillisement van dit bedrijf kwam zij in 2016 zonder werk. Na haar ontslag heeft Monique een maand tijd voor zichzelf genomen om “bij te komen” van de hectiek van ontslag etc.

Monique heeft altijd fulltime gewerkt, dus het ligt niet in haar aard om niets te gaan doen. Al na een maand heeft zij zich bij Welzijn Ouderen Dalfsen aangemeld voor vrijwilligerswerk. Zij wilde graag weer wat doen en het voorthelpen van mensen paste precies in haar straatje.

Zij verichtte vrijwilligerswerk op ondermeer de volgende terreinen: huishoudelijk en tuinonderhoud (tuinen opknappen, snoeien, opruimen etc.). Daarnaast is zij fietsbegeleider (1 keer per week op de donderdag) voor een groep ouderen (70 jaar en ouder).

Monique heeft nu weer een baan, maar aan het jaar waarin zij volop meedraaide in het vrijwiligerswerk heeft zij een goed gevoel overgehouden. Doordat zij zich veel inzette voor mensen die hulp nodig hebben, heeft zij de periode van werkloosheid niet in isolement hoeven ervaren.

Door haar nieuwe werk heeft Monique momenteel geen tijd meer om veel vrijwilligerswerk te doen. Het fietsproject is ze wel blijven doen en dit mogen ze ook niet meer van haar afpakken.

Voor het fietsproject krijgt Monique elke keer een routekaart mee, maar de ouderen kennen alle fietspaden in Dalfsen zo goed, dat ze haar exact kunnen vertellen hoe ze moet gaan. Monique  heeft er ook voor gezorgd dat er voor de fietsers geen zomer- en winterstop meer is.

Op de vraag “waarom zou iedere inwoner vrijwilligerswerk moeten gaan doen: antwoordt Monique:

  • zij heeft het als leuk en dankbaar werk ervaren en heeft er echt van genoten om mensen te helpen;
  • er zijn zoveel mensen die hulp nodig hebben;
  • je wordt er enthousiast van;
  • het aantal uren dat je er in wil stoppen is echter voor ieder persoonlijk.

Tekst en foto: Paul Scholten Dalfsen

Artikel delen: