Mirjams ‘Hamelse’ fluit betovert Dalfsen - Foto: Ingezonden foto
Foto: Ingezonden foto

Mirjams ‘Hamelse’ fluit betovert Dalfsen

DALFSEN – Stel: je krijgt een anonieme sms dat je ergens wordt verwacht; het is een kwestie van leven en dood. De keus is aan jou. Is je nieuwsgierigheid gewekt, of deins je terug voor het onbekende?

De voorstelling RATS ‘lokt’ je mee in een muzikaal verhaal dat gebaseerd is op de eeuwenoude sage van de Rattenvanger van Hamelen. “Op 18 november spelen we dit muzikaal verteltheater in Theater De Stoomfabriek. Na een aantal try-outs zal het dan in première gaan!’, zegt Mirjam Altena. Zij speelt altfluit, Philine Coops piano, Hilke Ten Duis schreef en vertelt het verhaal, de muziek is geschreven door componist Jaap Visser. De uitvoerenden maken deel uit van Podiumkunstcollectief Muzinder. Voor de nieuwe voorstelling RATS ontving Muzinder subsidie van Provincie Overijssel.

“Het lijkt mij geweldig om voor een volle zaal te spelen en helemaal voor mijn eigen achterban in mijn eigen dorp. Dan wil ik het echt heel goed doen, wat ook best extra spanning geeft. Maar ik vind het fijn om mijn liefde voor muziek met hen te delen”, zegt de in Dalfsen wonende fluitiste Mirjam, “Dit indringende verhaal met filmische muziek zal je aandacht van begin tot eind vasthouden. RATS is een voorstelling voor (jong)volwassenen over (on)macht, verantwoordelijkheid, keuzes, en het bespelen van je omgeving, net als in het verhaal van de Rattenvanger zelf.” Haar ‘Hamelse’ fluit heeft een betoverende invloed en het verhaal roept vragen op: ‘Waar kun je op vertrouwen, ben jij te vertrouwen? Voel jij je verantwoordelijk? De hoofdpersoon van de vertelling, Nienke, maakt een keuze en haar leven, en dat van de mensen om haar heen, zal nooit meer hetzelfde zijn.
Mirjam: “ In dit stuk zie ik de worsteling van de mens met zichzelf en de wereld om zich heen; het doormaken van een moeilijke periode en je daar zo goed en zo kwaad als het gaat doorheen vechten, is iets wat ieder mens wel herkent.”
Over het ontstaan van RATS vertelt ze: “Wij hebben onze creativiteit gebundeld, het format gevuld en deze complete productie tot stand gebracht. We hebben Jan Pieter Boudens van Stichting Suus benaderd voor feedback en regie-ondersteuning, en de try-outs hebben ervoor gezorgd dat het verhaal en de muziek steeds beter met elkaar in balans zijn. Het is ‘klein’ gehouden, zonder allerlei lichteffecten of andere toeters en bellen. Daardoor komt het echt bij je binnen.”

“Het ontwikkelen van RATS was een mooie ervaring”, vindt Mirjam, “Ondertussen zijn wij ook een nieuw project ‘Lais’ gestart, en biedt Muzinder nog meer bijzondere voorstellingen, dus hou de website in de gaten!” De kaarten (á €12,50 ) voor de voorstelling RATS zijn te bestellen via de site van De Stoomfabriek en bij Primera Jansen. Ook zijn ze te koop bij de entree, maar op is op. En als bezoekers nu door de fluit betoverd blijven en zelf graag willen leren spelen: Mirjam heeft een eigen lespraktijk, en er zijn nog enkele plekken!

RATS start 18 november om 20:30 uur in De Stoomfabriek, meer informatie: www.theaterdestoomfabriek.nl, www.muzinder.nl, www.mirjamaltena.nl, E-mail: info@muzinder.nl.

Artikel delen:
Video 1
Video: RATS Muzikaal Verteltheater Trailer
Foto's 3
Mirjams ‘Hamelse’ fluit betovert Dalfsen - Foto: Ingezonden foto
Foto: Ingezonden foto
Mirjams ‘Hamelse’ fluit betovert Dalfsen - Foto: Ingezonden foto
Foto: Ingezonden foto