Gaat de Groene Twinkeling 2018 naar Eef Stel?

Gaat de Groene Twinkeling 2018 naar Eef Stel?

DALFSEN – Nominaties biodiversiteitsprijs Overijssel bekend! Bakker Johan Slatman uit Hardenberg, groentekweker Eef Stel uit Dalfsen en boer Pelleboer uit Mastenbroek zijn door de vakjury van de Groene Twinkeling genomineerd voor de biodiversiteitsprijs 2018.

 

De uiteindelijke winnaar wordt woensdag 17 januari bekend gemaakt tijdens de nieuwjaarsbijeenkomst in het Buitencentrum van de Sallandse Heuvelrug in Nijverdal.

 

De Groene Twinkeling wordt jaarlijks uitgereikt aan de ondernemer in Overijssel die bedrijfsvoering en biodiversiteit het beste weet te verbinden door aandacht voor biodiversiteit te stimuleren, kennis te delen en succesvolle resultaten te boeken ter verbetering van biodiversiteit in de directe omgeving.

 

Het is niet vanzelfsprekend dat biodiversiteit in de bedrijfsvoering is verankerd. Toch raken bedrijven steeds bewuster van de noodzaak. Daar is boer Pelleboer het helemaal mee eens: “Wij zien het als onze verantwoordelijkheid om de natuur weer met de mens te verbinden, bij ons is er volop gelegenheid om de boerennatuur te proeven”. Waar ook veel te proeven is, is bij kwekerij Stel.

 

Daar gooiden ze een paar jaar geleden het roer om: “Het begon mij tegen te staan. Ik moest een cocktail van zeven verschillende bestrijdingsmiddelen maken om een goede krop sla te kunnen telen. Vanaf dat moment zijn we op een natuurlijke manier gaan telen. Ik doe niks bijzonders, ik doe weer wat vroeger heel normaal was”, zegt Stel.

 

Wie ook zijn verantwoordelijkheid neemt is Johan Slatman van de gelijknamige bakkerijen in de gemeente Hardenberg: ”Elk jaar verbouwen we onze eigen Sint Jansrogge. Op het perceel zaaien we ook een akkerrand in, die door haar diversiteit de biodiversiteit in de omgeving bevordert.”

 

Met de Groene Twinkeling laten de vier Overijsselse natuurorganisaties zien dat ondernemerschap en biodiversiteit goed samengaan. Bovendien hopen zij bedrijven te stimuleren zich in te zetten voor biodiversiteit in hun omgeving. Wie de wisselbokaal (een kunstwerk van Guido Orsetti) weet te veroveren kan tevens rekenen op exposure, een podium en een jaar lang vergaderen in het groen.

 

Winnaars van de afgelopen jaren

2017: Ecologische Landbouw Overesch uit Raalte;

2016: Online warenhuis Wehkamp uit Zwolle;

2015: Unipro uit Haaksbergen, totaal aanbieder van vloersystemen;

2014: Vechtdal Hoeve uit Ommen combineert landbouw, natuur, recreatie, educatie èn koelinair;

2013: Afvalverwerkingsbedrijf Twence uit Twekkelo;

2012: Infraspecialist Roelofs B.V. uit Den Ham.

Meer informatie over de winnaars is te vinden op: www.landschapoverijssel.nl/groenetwinkeling.

 

Pleit ook voor biodiversiteit. Doe mee!

Door verzuring (ammoniak en stikstofoxiden), verdroging en versnippering verdwijnen planten en dieren uit onze leefomgeving. Natuurorganisaties en Groene Twinkeling bedrijven uit Overijssel zetten zich samen in om deze achteruitgang van biodiversiteit een halt toe te roepen. Een bedrijf kan al eenvoudig een bijdrage te leveren. Een klein begin is al een goed begin door op de bedrijfslocatie biodiversiteit tastbaar te maken.

 

Dat kan door bijvoorbeeld het zaaien van wilde inheemse bloemen, het planten van fruitbomen in plaats van struiken of het aanleggen van een houtwal of bosje. En laat het vooral onderwerp van gesprek zijn en blijven. Dergelijke concrete activiteiten kunnen groeien naar verankering van aandacht voor biodiversiteit in bestaande managementsystemen. Gelukkig nemen bedrijven en ondernemers in Overijssel daarin hun verantwoordelijk. Het laat hen niet ongemoeid en zij zetten zich in voor biodiversiteit. Die inzet wordt beloond!

Artikel delen:
Foto's 2
Gaat de Groene Twinkeling 2018 naar Eef Stel?