Jaarlijkse Derde kerstdag rit - Foto: eigen geleverde foto
Foto: eigen geleverde foto

Jaarlijkse Derde kerstdag rit

DALFSEN – Derde kerstdag rit Toerclub: dreckig aber viel Spass! Toerclub Dalfsen is lang niet de oudste sportclub van Dalfsen, maar ze heeft in haar 32-jarige bestaan toch al aardig wat tradities opgebouwd. Een van de mooiste is de jaarlijkse Derde kerstdag rit.

Onder het motto Fiets het kerstdiner er weer af zijn tientallen mannen en vrouwen van de Toerclub op 27 december de hele dag in de weer op de mountainbike. Drassig, modderig en glad, dat is steevast het  parcours in deze donkerste week van het jaar. Maar daarin zit hem nou juist de uitdaging, die het voor de deelnemers zo leuk maakt. Het tempo is rustig, de sfeer ontspannen. De editie 2017 had een primeur: voor het eerst werd er in het buitenland gestart.

 

Huisvervoerder van de Toerclub, MM Travel alias Cor en Linda, bracht de coureurs met de bus naar het Duitse Itterbeck, tussen Hardenberg en Uelzen. Een landelijke streek, met een afwisselend landschap van vooral bos en heide, waarin het prachtig fietsen is. Wel wat hinderlijke klimmetjes zo nu en dan, maar daar blijf je lekker warm bij. Op de terugtocht naar Dalfsen werd de grens gepasseerd bij Venebrugge. Na een zware passage door het sompige winterbed van de Vecht bij de Koppel kwam een ander hoogtepunt in beeld: een stevige pannenkoek bij de Rheezerbelten.

 

Die was ook  nodig want de route liep vervolgens door de uitgestrekte boswachterjj Hardenberg, langs de prachtige MTB-track, die hier door een groep vrijwilligers is aangelegd en wordt onderhouden. Hulde voor deze mensen! Eettenten heb je daar niet, dus je moet het doen met de opgeslagen reserves. Op een spekpannenkoek kun je het een hele tijd volhouden, zo bleek wel. Na Stegeren en Junne kwamen de deelnemers op bekend terrein. Maar hoe bekend ook, het Vechtdalpad tussen Junne en Ommen en de route door het Laar naar Vilsteren blijven schitterende stukken natuur en ze vervelen nooit. Chocolademelk en een broodje knakworst bij manege Laarbrug gaven de beslissende impuls voor het bereiken van de eindstreep in Dalfsen, 80 km na de start in Itterbeck.

In het sfeervolle clubhuis kon volop worden teruggekeken op een heel geslaagde dag. De  organisatoren werden bedankt voor de vlekkeloze uitvoering van hun klus en de commissie voor 2018 werd alvast benoemd.  De Derdekerstdagrit van de Toerclub, het blijft een klassieker! Ook na Nieuwjaar wordt er weer volop gemountainbiked. Ook niet-leden zijn welkom om een keer mee te fietsen. En verder is er dezer dagen natuurlijk de aandacht voor Jan Ardesch, die gehuld in toerclubshirt op nieuwjaarsdag weer in de Vecht springt tbv onderzoek ALS. Je kunt hem sponsoren voor dit goede doel!

Artikel delen: