Vrijwilliger van de maand februari

Vrijwilliger van de maand februari

DALFSEN – HESSUM – Om de verschillende aspecten van het vrijwilligerswerk en het belang ervan te belichten, wordt door het Vrijwilligerspunt Dalfsen elke maand een vrijwilliger van de maand geselecteerd. Het Vrijwilligerspunt Dalfsen is een onderdeel van SAAM Welzijn.

De vrijwilliger van de maand februari 2018 is Dick Waterham uit Hessum.

Dick is hiervoor genomineerd door Plaatselijk Belang Hessum-Vennenberg- Rechteren. Hij is namelijk 10 jaar voorzitter van Plaatselijk Belang geweest. In 2017 is hij – tijdens de jaarvergadering – gestopt vanwege het bereiken van de maximale termijn die voor bestuursfuncties is vastgesteld.

Hij heeft een fijne tijd bij Plaatselijk Belang gehad en vond het erg leuk werk om te doen. Plaatselijk Belang is namelijk altijd zeer actief als het gaat om het bevorderen van de leefbaarheid in de werkgebieden. Er zijn door de jaren heen ook veel projecten in het gebied gerealiseerd; zoals het Gradie Noordmanpad, het “strandje van Hessum”, het “struinpad”. Hij is van mening dat in Leonie Kamphuis een geweldige opvolgster voor hem gevonden is.

Dick is door het stoppen bij Plaatselijk Belang niet zonder vrijwilligerswerk komen te zitten. Hij is namelijk ook actief  bij de Buurtbus Ommen-Dalfsen (als penningmeester en chauffeur) en hij is secretaris bij de Stichting glasvezel buitengebied Dalfsen.

Hij is altijd – ook door het toenmalige bestuur van Plaatselijk Belang – benaderd voor bestuursfuncties. Het is ook algemeen bekend dat Dick niet gauw neen zegt, wanneer aan hem gevraagd wordt iets voor de gemeenschap te doen.

Volgens Dick is het vrijwilligerswerk een onderdeel van de cultuur van Nederland. Hij vindt dat het vrijwilligerswerk bij een nieuwe Canon van Nederland *) op plek 1 hoort te staan!

Als hij op zaterdagmorgen – op sportpark  Gerner – de verrichtingen van zijn kleinkinderen volgt, realiseert hij zich dat dit zonder vrijwilligers onmogelijk is.

Met de onderscheiding (en het speldje) is hij erg verheugd, maar er zijn volgens hem heel veel actieve vrijwilligers die “een speldje” verdienen.

Vrijwilligerswerk is precies wat de naam zegt en daarom mag het ook nooit een verplichting worden.

Zijn advies voor nieuwe vrijwilligers is: maak jezelf beschikaar.

Hij haalt daarbij de volgende uitspraak aan die de toenmalige Amerikaanse president John F. Kennedy tijdens zijn inauguratie deed “Ask not what your country can do for you – ask what you can do for your country”. Dit ziet Dick graag op kleinschalig niveau – zoals in onze gemeente – toegepast.

Op de foto wilde Dick graag buiten bij zijn zelfgemaakte kunstwerk staan; echter was dit wel in de stromende regen!

*) De Canon van Nederland is een lijst van vijftig thema’s die chronologisch een samenvatting geeft van de geschiedenis van Nederland.

Tekst en foto: Paul Scholten Dalfsen

Artikel delen: