Bezoek NIOD aan Dalfsen - Foto: Ingezonden foto
Foto: Ingezonden foto

Bezoek NIOD aan Dalfsen

De Historische Kring – de werkgroep ’39”-’45 – nodigde het NIOD uit voor een bezoek aan Dalfsen om meer informatie te geven over het werkkamp De Vecht

Vrijdag bezocht een delegatie van het NIOD –instituut voor oorlogsdocumentatie Dalfsen. Doel was met name meer te weten te komen over het werkkamp De Vecht en het uitwisselen van informatie met de Historische Kring Dalfsen. De werkgroep ’39 – ‘45 van de HKD, met als coördinator Henk Makkinga onderhoudt contacten met het NIOD en nodigde hen uit. In de delegatie olv mevrouw Piersma van het NIOD bevond zich Lennert Savenije van de Radboud Universiteit (hij doet onderzoek naar ontginningen en werkkampen) en Herman Kossmann, wiens opa in het werkkamp heeft verbleven gedurende de tijd dat het een Joods werkkamp was. De geschiedenis van het werkkamp is door Ben Kloosterman uitvoering beschreven in Rondom Dalfsen nr 74. Het werkkamp was op de plek van het huidige zogenaamde konijnenbosje aan de Rechterense dijk. Bij de ontvangst van de gasten en een aantal HKD’ers door graaf Christiaan van Rechteren op het kasteel werd informatie uitgewisseld en werden door Henk vd Beeke foto’s van het werkkamp getoond.
Daarna toog het gezelschap naar de plek van het werkkamp. Van daaruit zijn op 3 oktober zo’n 190 joden via het station in Dalfsen op de trein gezet naar Westerbork. En later naar de vernietigingskampen. Er is eigenlijk niets meer te zien van die periode, maar het blijft een bijzondere plek. Vervolgens werd een bezoek gebracht aan het Historisch Centrum Ab Goutbeek in de Trefkoele.

Foto 1
Artikel delen: