Fantastische ontvangst in Dantumadiel

Fantastische ontvangst in Dantumadiel

DALFSEN – DANTUMADIEL – Gisteren ging een gezelschap per bus naar het Friese Dantumadiel, daar waar sinds kort onze voormalige wethouder Klaas Agricola nu burgemeester is. Dalfsennet mocht daar de hele dag bij zijn. De bus vertrok om 11.00 uur vanaf Dalfsen. Een mooie rit via de snelweg dwars door verschillende landschappen richting Heerenveen, Drachten, Leeuwarden, Dokkum, Bergum eraf, naar Damwoude.

Dit bericht bevat meer dan 20 foto’s, die staan helemaal onderaan.

Om 12.30 uur werden we al hartelijk welkom geheten bij de ingang van Herberg de Kruisweg in Damwoude, een prachtig bedrijf naast het oude gemeentehuis.Hier kon met genieten van een overheerlijke lunch voorafgegaan door een super lekkere soep. Als dit de smaak van Friesland is, dan kan het nog wat worden vandaag. Heerlijk!

Na de lunch gingen we te voet naar het gemeentehuis, gelijk even een frisse neus halen. Klaas voorop, want niemand weet de weg. Wij volgen, langs een prachtige kerk en daarnaast een gebouw met een tekst er op waar wij even aan moeten wennen. Is dit Fries voor schoolgebouw? Nee, zegt Klaas dit is een buurtgebouw, buurthuis dat hoort bij de kerk.

Binnen 5 minuten staan we al in het prachtig gemeentehuis, een imposant gebouw met 2 grote vleugels. Hier brandt de kachel, lekker, want het is buiten echt koud. Kijk Willy, hier links is de horeca van de gemeente, welke geheel wordt verzorgd door mensen met met een beperking op de arbeidsmarkt.Die hebben er zichtbaar plezier in. Deze zitten juist zelf aan de lunch.

De groep heeft flink de vaart er in en staan inmiddels al boven, op weg naar een lokaal waar speciaal voor ons een presentatie met beeld is gemaakt door de wethouder Roelof Bos. Ondertussen staat Klaas al gereed met een grote doos met gebak, dat ziet er lekker uit. We gaan dus schijnbaar eerst aan de koffie met gebak, ondertussen stelde de heer Roelof Bos zich voor en vertelt dat we na de koffie even naar een andere ruimte gaan waar de echte presentatie is. Want er is heel veel te vertellen.

Aangekomen in een ander lokaal staat alles opgesteld voor beeld en geluid. Het gaat over Kansen  in Kernen. Het gaat in het kort over het reconstrueren van de huidige doorgaande provinciale weg die dwars door de kernen liep van verschillende dorpen. Je kan het net zien als de N35 die eerder dwars door Heino liep. Zo was dat hier ook, maar dan dwars door 5 dorpen waar dagelijks duizenden (ongeveer 13.000) auto’s gebruik van maakten.

 

5 dorpen die werden doorgesneden door heel veel verkeer, elke dag weer, jaar in jaar uit. Deze dorpen zijn Feanwalden, Burgum, Damwald, De Falcom, Garyp en Huddergaryp. Dit probleem is groots aangepakt in samenwerking met de Provincie. Een gigantische operatie, wat dus als voordeel had dat na de wegomlegging het verkeer ook veel beter op kon schieten. Nu ben in een uur vanaf hier in Zwolle, in het verleden was je daar dubbele tijd voor nodig.

 

Maar door de aanleg van de nieuwe weg ontstond er wel heel veel ruimte in de dorpen waar nu niet meer het doorgaande verkeer door heen hoeft. Daar werden gigantische mooie plannen voor ontwikkeld. Helemaal onder aan dit bericht kunt u de hele presentatie hierover lezen. Een prachtige presentatie welke u beslist moet lezen.

We gaan verder, want er is veel meer te zien. Klaas laat o.a. zijn kamer nog even zien, en kijk daar hangt de foto van Johan Bokma. Her en der in het gemeentehuis zien we prachtige hele oude meubelen, die komen allemaal hier uit de stins (kastelen).

We lopen in het gemeente huis ook langs een wand met allemaal burgemeesters die hier gediend hebben. Rechts onder hangt een lege lijst, daar kom ik, zegt Klaas. En rechts boven zien we een foto van Jan Eggens, ook een oud wethouder uit Dalfsen die hier ook burgemeester is geweest. Toevallig is er vandaag zelfs een kleinzoon van Jan Eggens bij het gezelschap. Leuk voor hem een foto van zijn opa hier tegen te komen.

 

We gaan op weg naar de bus waar we de omgeving intrekken, met klaas als gids achter de microfoon. Want hij weet al veel van deze streek. Hij heeft hier al heel wat met zijn vrouw Thea hier rond gefietst tijdens ” zijn verkenning”. Klaas stuurt Linda met de bus langs een prachtig natuurgebied. De natuur is hier nog echt ongerept, vertelt hij. Hier is nog geen toerisme zoals in Dalfsen. Dat moet allemaal nog ontwikkeld worden.

We moeten toegeven dat het hier prachtig is, zeker door die prachtige riviertjes die door het landschap kronkelen. Hier kan je prachtig kano varen, vertelt Klaas. Ik weet ook zeker als je hier zomers terug komt dat je hier deze schitterende omgeving  niet weer kent. Fietsen kan je hier ook prachtig. De bus gaat langs een gigantisch overdekt speelparadijs. Natuurlijk helemaal prachtig bij minder mooi weer.

Je merkt dat het nu vakantie is, want het is aan de auto’s te zien, dat er heel veel bezoek is. Links en rechts staan ontzettend veel Elzenbomen. Elzen worden gebruikt voor het maken van staatbezems en vroeger als brandhout voor de ovens van de bakkers.

Links zien we de spoorlijn van Leeuwarden en Groningen. Geleidelijk komen we in de woonplaats van Klaas, Veenwoude. Op dit moment zijn ze bezig met heel veel kapwerk, want de weg wordt verlegd tot naast het spoor. Daar waar de bomen stonden, gaat een mooi park worden met daarin een mooie vijver.
Veenwoude is een forensendorp weet klaas. Hier wonen heel veel piloten van de vliegbasis Leeuwarden. We komen bijna langs alle dorpjes zoals genoemd in de presentatie en ook langs een hele bijzondere brug, (namaakbrug) ontworpen door een meubelmaker die daar woont. Schitterend.

Om 15.00 uur komen we aan bij de Schierstins, ook een voormalige gemeentehuis, welke ook dienst heeft gedaan als postkantoor.Ook hier worden we weer hartelijk ontvangen door vriendelijk mensen. Ja dat valt op, de mensen in Friesland zijn super aardig en vriendelijk. Alleen daarom zou je er al een vakantie gaan boeken. Deze stins, Schierstins (een ander woord voor mini kasteel) is nog één van de weinigen die de vernietiging vroeger overleeft heeft. Er stonden er honderden. Hier meer over de schierstins:

http://www.schierstins.nl/index.php/bezoekersinfo/gegevens

We gaan de bus weer in en gaan naar  Zwaag Westeinde, daar heeft Klaas een ware verrassing voor de groep. We gaan naar de radio- en tv studio van Streekomroep RTV NOF in Zwaagwesteinde. Hier werd verteld over het reilen en zeilen over het maken van programma’s voor zowel radio, TV, internet en kabelkrant.

We mochten de opname studio bekijken, de redactiekamer. Een hele ruimte met computerapparatuur en boven de opname studio voor TV opname met verschillende achtergronden. Ze vertelden dat ze hier met meer dan 100 vrijwilligers de boel in de benen houden. Daar is Dalfsennet dus helemaal niets bij. Tijdens ons bezoek werden er wel geregeld foto’s gemaakt. Mogelijk komen we die nog ergens tegen.

Ook bij dit bezoek weer heerlijke koffie met gebak, fries gebak, 

Oranjekoek, nooit geweten dat dit Fries gebak is. Machtig lekker in ieder geval. Vervolgens na een groepsfoto te hebben gemaakt, stappen wij allen weer in de bus. We zetten Klaas af bij het gemeentehuis, want hij moet nog wat doen. We treffen hem die avond nog bij een buffet in Dokkum. De bus gaat nu al naar Dokkum. Het laatste stukje moeten we lopen, omdat het centrum van deze kant verboden is voor de bus.

Het is berekoud en een vreselijke koude wind daar in die straten. De trek naar een jagermeister wordt steeds groter. Ja, aan het water is een café open waar we heerlijk boven kunnen zitten. Precies op de plek waar (de veel besproken) Sinterklaas in december Nederland binnen kwam, dat was toevallig daar voor de deur.

We sluiten deze dag prachtig af met een buffet bij Hotel de Posthoorn, waar we naast Klaas ook zijn hartelijke vrouw Thea tegen komen. Hier sluiten we de dag met een smakelijk en gezellig buffet.

Wat is Friesland toch mooi, ja,  zelfs in de winter. Laat de Dalfsenaren maar komen. Klaas helpt je wel op weg, als ook u met een gezelschap zijn gebied wil bezoeken. Want Klaas moet het wel van de grond krijgen dat heel veel toeristen op bezoek moeten gaan komen. Want dat staat nog een beetje in de kinderschoenen.

Ze hebben alles al in huis, hele aardige mensen, schitterende omgeving en mooie hotels en camperplekken. En natuurlijk en fijne burgemeester. Wat wil een Dalfsenaar (en vele anderen) nog meer.

Niet voor niets, nu dagen we natuurlijk wel de Friezen uit voor een tegenbezoek, want Klaas heeft wel wat moois achter gelaten in Dalfsen. Want Dalfsen is gewoon schitterend. Mooi aan de Vecht, een mooi dorp, een prachtige camping midden in de bossen en een hele mooie partycentrum ook midden in het bos, waar je ook allerlei buitenactiviteiten kan gaan doen, in combinatie met lekker eten, ook voor personeelsuitjes, (ook van gemeentes)

Hieronder de presentatie van Wethouder Roelf Bos:

Project Kansen in Kernen (KIK)

Aanleiding voor KIK is de realisatie van De Centrale As (DCA).

In de overeenkomst (provincie Fryslân, Tytsjerksteradiel, Dantumadiel) van 5 maart 2007 zijn  afspraken gemaakt over KIK.

Het project Kansen in Kernen behelst het reconstrueren van de huidige doorgaande provinciale weg in de bebouwde kom van Feanwâlden, Burgum, Damwâld en De  Falom (N356), Garyp (N913), en Hurdergaryp (N355), na realisatie van De Centrale As.

Na aanleg van De Centrale As rijdt het doorgaand verkeer  niet meer door de kernen Garyp, Feanwâlden, Burgum, Hurdegaryp, Damwâld en de Falom, maar eromheen. Naast een bijdrage aan de verkeersveiligheid biedt dit kansen voor de ruimtelijke kwaliteit en de sociaal- en  economische ontwikkeling in de dorpen en daarmee de leefbaarheid.
Provincie en gemeenten hebben in de periode 2010-2011 de eerste schetsvisies gemaakt. Per kern is samen met een vertegenwoordiging vanuit het dorp een globaal plan opgesteld voor de herinrichting van de provinciale weg.

In de periode 2014-2015 is de draad weer opgepakt. De aanleg van de Centrale As was gestart.

Inmiddels was er samen met de provincie een organisatie ingesteld die belast is met de voorbereiding en uitvoering van de plannen voor de betrokken dorpen.

Per dorp is toen gestart met de uitwerking van de schetsvisies uit 2011. Nieuwe inzichten en inmiddels

De Falom

Een van de kleinste dorpen  maar waar de aanleg van de Centrale As de grootse impact heeft. Van een verkeersintensiteit van rond 13.000 mve gaat de intensiteit hier terug naar ca 300/400mve. Feitelijk alleen nog maar bestemmingsverkeer.

In 2015 is samen met de klankbordgroep (een grote vertegenwoordiging van het dorp) een plan opgesteld voor de herinrichting van de (inmiddels voormalige) provinciale weg. Basis vormde de schetsvisie uit 2011. Vermeldenswaard is dat de “brug” aan de zuidkant over de Falomsterfeart een ontwerp is van een van de klankborgroepleden (de heer Pilat).

Het plan is in 2016 uitgevoerd.

“brug” bij de zuidelijke entree over de Falomsterfeart. Oude en nieuwe situatie.
De  impact van de centrale as op de weg door de Falom is wellicht hier het grootst. Naar verwachting blijft er slechts 5 % van de oorspronkelijke intensiteit (ca 14.000 mv) over.

Vanwege de gering verkeersintensiteit is de weg afgewaardeerd naar een echte dorpsweg. Het vrij liggende fietspad is komen te vervallen. Het profiel is versmald en aan de randen zijn gebakken klinkers toegepast.

De zuidelijke en noordelijke entrees van het dorp zijn als mooie pleintjes vormgegeven.

Damwoude

Eind 2014 is voor het project KiK Damwoude een nieuwe klankbordgroep ingesteld. Deze bestond uit vertegenwoordigers van de beide verenigingen voor dorpsbelangen, het onderwijs, de middenstand en het bedrijfsleven en is later nog aangevuld met vertegenwoordigers van de buurtverenigingen aan de Haadwei.

Al gauw bleek dat de schetsvisie uit 2011 niet meer aansloot bij de huidige visies over de herinrichting van de doorgaande weg. De Haadwei is de hoofdroute van en naar Damwoude en zal naar verwachting nog tussen de 3500 en 5000 mve moeten verwerken.

De herinrichting van het parkeerterrein aan de oostkant van het winkelcentrum is toegevoegd. Dit is een echte kans te noemen. Het gaat hier om het noordelijke entreegebied van het dorp en het visitekaartje van het winkelcentrum. Hoewel het hierbij om een deels particulier terrein gaat is het wel meegenomen. Wel is een overeenkomst afgesloten over het openbare karakter van het terrein.

De totstandkoming van het Definitief Ontwerp was een zeer intensief proces. Dit kwam met name door de inbreng vanuit de klankbordgroep. De groep was intern verdeeld over de oplossingen voor de  Haadwei. Vanuit de gemeente hebben wij er op aangedrongen dat zij er samen moeten uitkomen. Dit heeft geleid tot een aantal onderlinge sessies (dus zonder de gemeente) en uiteindelijk consensus.

Het is een prachtig plan geworden. In april 2017 is gestart met de uitvoering. Verwacht wordt dat het plan rond mei 2018 wordt opgeleverd.

Een mooie indruk van het plan wordt verkregen door de gemaakte animatie. Via youtube in te zien onder de volgende url:  https://youtu.be/WCARv5dfwVc

Voor Damwoude is het Kansen in Kernen project een enorme ingreep . Bijna 1,2 kilometer weg wordt aangepakt.

Omdat de weg een belangrijke hoofdontsluiting van het dorp is, is besloten de rijloper grotendeels in asfalt te laten. Dit is ook in verband met de geluidhinder van belang.

Het nieuwe profiel van de Haadwei met tweezijdig fiets/wandelstrook en parkeerstrook

Nieuwe plein winkelcentrum, verbetering van de ruimtelijke kwaliteit.

Feanwalden

Door de komst van de extra sneltrein Groningen Leeuwarden is in  het kader van het ANNO d6 programma de ontwikkeling van Feanwalden als transferium in gang gezet. Gelet op de ruimtelijke relatie met het KiK project zijn beide projecten samengevoegd tot 1 project.

De in 2001 gemaakt schetsvisie bevatte voorstellen voor de herinrichting van de provinciale weg (KiK) en voorstellen voor de herinrichting van het stationsgebied. Het laatste kende een opzet met veel bouwprogramma.

Om die reden werd de visie uit 2011 niet meer actueel geacht en is een nieuwe visie ontwikkeld. Deze vormde de basis voor de uitwerking in een Definitief Ontwerp die in het voorjaar van 2018 zal worden opgeleverd.

Start ontwerp

Begin 2016 is gestart met de selectie van een landschapsarchitect/stedenbouwkundige.

Het bureau Karres en Brands uit Hilversum heeft de opdracht gekregen.

De planontwikkeling bestaat uit drie deelprojecten. Het gebied tussen spoor en dorp (park en transferium), de Suderwei (weg tussen spoor en zuidelijke grens met T-diel) en de upgrading van het stationsgebouw.

Ook in Feanwalden is er nauwe samenwerking met de klankbordgroep. Een inspirerende groep bewoners uit het bedrijfs- en verenigingsleven met veel inbreng in de ideevorming van het plan.

Begin 2018 is het DO voor de Suderwei klaar en inmiddels ook aanbesteed. In maart zal de uitvoering starten.

Voor het park/transferium deel is het VO in 2017 gepresenteerd aan het dorp. Rond maart/april 2018 moet het Definitief Ontwerp klaar zijn en kan het bestek worden gemaakt. Rond de zomervakantie kan dit deel dan worden aanbesteed.

Het stationsgebouw loopt hier enigszins achter aan. Naar verwachting zal de aanbesteding eind 2018 plaatsvinden.

Suderwei

Deze weg met ter weerszijden een parallelweg wordt rigoureus gereconstrueerd naar een vriendelijke dorpsweg. De parallelwegen komen te vervallen en worden voet-fietszones.

De rijbaan wordt versmald naar 6 meter en uitgevoerd in gebakken klinkers. Vanwege het brede profiel is er ruimte voor het maken van grote groene bermen.

Het plandeel is inmiddels aanbesteed en zal naar verwachting vanaf maart 2018 in uitvoering gaan.

Park/transferium

Het gehele tracé van de provinciale weg is in dit deel gesaneerd. Er komt een nieuwe ontsluiting dicht langs het spoor. Het parkeerterrein wordt langs het spoor gelegd. De capaciteit neemt met ca 30 plaatsen toe. Er komt een plein voor het station en oostelijk hiervan een nieuw bus perron. Het Talmahus wordt in het park gelegd en is daarmee beter zichtbaar.

Stationsgebouw

Helaas hebben we de foto’s niet kunnen kopieren

Foto's 24
Fantastische ontvangst in Dantumadiel
Fantastische ontvangst in Dantumadiel
Fantastische ontvangst in Dantumadiel
Fantastische ontvangst in Dantumadiel
Fantastische ontvangst in Dantumadiel
Fantastische ontvangst in Dantumadiel
Fantastische ontvangst in Dantumadiel
Fantastische ontvangst in Dantumadiel
Fantastische ontvangst in Dantumadiel
Fantastische ontvangst in Dantumadiel
Fantastische ontvangst in Dantumadiel
Fantastische ontvangst in Dantumadiel
Fantastische ontvangst in Dantumadiel
Fantastische ontvangst in Dantumadiel
Fantastische ontvangst in Dantumadiel
Fantastische ontvangst in Dantumadiel
Fantastische ontvangst in Dantumadiel
Fantastische ontvangst in Dantumadiel
Fantastische ontvangst in Dantumadiel
Fantastische ontvangst in Dantumadiel
Fantastische ontvangst in Dantumadiel
Fantastische ontvangst in Dantumadiel
Fantastische ontvangst in Dantumadiel
Artikel delen: