Een ‘GameBoy-rug’

Een ‘GameBoy-rug’

NEDERLAND – Kinderen in de groei zitten zo vaak kromgebogen over smartphones en tablets, dat ze er ernstige rugklachten door krijgen.“Na de WhatsApp-vinger en de sms-nek waarschuwen doktoren nu voor de zogenoemde gameboyrug, zo meldt de Volkskrant. Kinderen in de groei ontwikkelen door veelvuldig gebruik van smartphones, tablets en spelcomputers een kromme, vergroeide rug.


Druk op de rug
Als een kind in de groei vaak voorovergebogen zit, ontstaat er veel druk op de rug. De tussenwervelschijven worden aan de voorkant dunner dan aan de achterkant, waardoor de rug krom groeit. Door de hoge druk ‘drogen’ de tussenwervelschijven bovendien uit, waardoor de rug steeds stijver wordt. “Bot reageert hetzelfde als hout in de natuur”, zegt orthopedisch chirurg Piet van Loon. “Als je dat een bepaalde richting opduwt, groeit het ook die kant op.”

Voorkomen
Kromgroeien van de rug is volgens de deskundigen te voorkomen door anders met de apparaten om te gaan. Zo scheelt het al wanneer kinderen liggend op de buik met de spelcomputer spelen. Dan worden namelijk de rugspieren versterkt. Daarnaast zouden ouders en leraren lichamelijke opvoeding meer aandacht aan een juiste houding moeten besteden, want een goede houding is aan te leren. Ook moeten kinderen meer bewegen.” (Bron)

Onze praktijk, Fysiotherapie Dalfsen, organiseert op basisscholen binnen de gemeente Dalfsen het programma Zit met Pit! gericht op de aanpak van het bovenbeschreven hedendaagse probleem.
Zit met Pit! is een interactief lesprogramma waar we samen werken aan een gezonde houding en gezond gedrag rondom zitten, bewegen en computergebruik. Het programma is ontwikkeld door zorgprofessionals en wordt gegeven door onze Zit met Pit!-therapeuten. Het programma legt een stevige basis met betrekking tot de juiste houding en beweeggedrag bij beeldschermwerken. Aan de kinderen wordt uitgebreid uitgelegd hoe het lichaam in elkaar zit, waarom je goed op je houding moet letten en wat de juiste zit- en werkhouding is. Ook komt het belang van tijdig bewegen uitgebreid aan de orde. Doordat het meerdere lessen zijn en er veel herhaling wordt gegeven, wordt de aandacht voor de houding geautomatiseerd.

Ook de ouders kunnen betrokken worden bij het activeren van een juiste houding en computergedrag. Het Zit met Pit!-programma is het meest effectief als er zowel thuis als op school aandacht aan wordt besteed, zodat kinderen samen met ouders en leerkrachten – en onze Zit met Pit!-therapeut – werken aan een goede basis.

Wilt u meer informatie en/of weten of uw basisschool, gratis, in aanmerking komt voor dit speciale Zit met Pit! programma neemt u dan contact op met info@fysiotherapiedalfsen.nl of met (kinder)fysiotherapeut Ingrid Timmerhuis 0529 431 609

Artikel delen: