Yad Vashem onderscheiding uitgereikt - Foto: eigen geleverde foto
Foto: eigen geleverde foto

Yad Vashem onderscheiding uitgereikt

LEMELE – OMMEN – BEILEN – Yad Vashem postuum uitgereikt aan echtpaar Reefhuis uit Lemele voor redden Joodse medeburgers. Aan het echtpaar Reefhuis uit Lemele is postuum de Yad Vashem onderscheiding uitgereikt. Dit voor de hulp die Lubbertus Reefhuis en Geertje Reefhuis-Boekel hebben geboden om Joodse kinderen uit handen van de Duitsers te houden tijdens de periode van de Tweede Wereldoorlog (1940-1945).

 

De uitreiking vond maandag 12 maart 2018 plaats in het gemeentehuis van Beilen, waar namens het gemeentebestuur van Ommen burgemeester Hans Vroomen vertegenwoordigd was. De onderscheiding, certificaat met medaille werd uitgereikt door Aviv Shir-On, ambassadeur van Israël. Henk Reefhuis, zoon van het overleden echtpaar nam de onderscheiding in ontvangst.

 

De in Gouda wonende Henk Reefhuis bedankte in zijn toespraak met name de bewoners van Lemele, die als het ware een ring van bescherming boden aan het verzet. De familie Reefhuis gaf

 

in de oorlog onderdak aan Annemie van Zuilen. Zij was speciaal voor deze plechtigheid uit Canada waar ze nu woont overgekomen. Het weerzien van Annemie en de zoon van de familie Reefhuis was heel emotioneel.

 

Annemie van Zuiden was 4 jaar toen de oorlog begon. Zij en haar ouders waren Joods en woonden in Beilen. Tijdens de angstige oorlogsjaren moest ook Annemietje onderduiken om uit handen te blijven van de verachte Duitse bezetter. Dat gebeurde op tal van adressen. Het laatste adres waar ze verbleef tot aan de bevrijding was bij de familie Reefhuis aan de Lemelerweg 42 in Lemele. Ze kwam hier aan in 1944 en werd gebracht door Niek Viëtor. De periode in Lemele herinnert Annemie als veilig en liefdevol bij het gastgezin Lubbertus Reefhuis en Geertje Reefhuis-Boekel. Voor de hulp die het echtpaar Reefhuis bood, om zo Joodse kinderen uit handen van de Duitsers te houden, heeft de Ambassade van Israël postuum de Yad Vashem onderscheiding ‘Rechtvaardigen onder de Volkeren’ toekend.

 

Gemeente Ommen

De in Lemele (gemeente Ommen) geboren Lubbertus Reefhuis trouwde op 55-jarige leeftijd op 22 juni 1944 met de 43-jarige Geertje Boekel. Zij was onderwijzers aan de lagere school in Lemele. Reefhuis was werkzaam als ambtenaar van de burgerlijke stand bij de gemeente Ommen. Hij woonde op de boerderij bij het gezin van zijn halfbroer Jan Stoeten en Jennigje Dankelman. Juffrouw Geertje Boekel liet omstreeks 1938-1939 een huis bouwen aan de Lemelerweg in Lemele. Een mooie woning met een rieten dak. Vanaf 1923 woonde zij eerst in de tot woonhuis verbouwde openbare school, ook aan de Lemelerweg. Toen zij trouwde met Lubbertus Reefhuis betrok het echtpaar het nieuwe huis aan de Lemelerweg. Als gemeente-ambtenaar kon Reefhuis zich tijdens de oorlog dienstig maken om bijvoorbeeld persoonsbewijzen of bonkaarten voor onderduikers te bemachtigen. Iedereen kon altijd bij hem terecht als er iets geregeld moest worden op ambtelijk gebied voor de inwoners van Lemele.

Het echtpaar Reefhuis nam de jonge Annemietje op in hun gezin. Om Annemie met haar Joodse kenmerken niet op te laten vallen kreeg ze roodgeverfd haar en de schuilnaam: “Tineke de Vries”. Als “Tineke” speelde ze met enkele betrouwbare buurkinderen, waaronder Hennie Stoeten. Onderwijs kreeg ze thuis van haar gastmoeder. Zondags ging ze mee naar de kerk. Voor korte tijd kwam er een nog een meisje in bij het gezin Reefhuis. Er werd haar verteld dat het om een vluchteling uit Rotterdam ging, maar Annemietje heeft haar echte identiteit nooit gekend. Na de oorlog vertelde haar gastgezin dat er meer mensen in een van de slaapkamers boven waren verstopt. Echter, Annemie heeft ze nooit opgemerkt. Annemie bleef na de oorlog in contact met haar redders, althans tot ze in 1958 trouwde.

 

Yad Vashem

Annemie Viessing-van Zuilen heeft de Yad Vashem voor de familie Reefhuis aangevraagd. Dit als dank voor alles wat voor haar is gedaan. De Ambassade van Israël heeft postuum de Yad Vashem onderscheiding ‘Rechtvaardigen onder de Volkeren’ toegekend en uitgereikt. De Yad Vashem wordt toegekend aan hen die met gevaar voor eigen leven in de Tweede Wereldoorlog het leven van Joodse medeburgers hebben gered.

 

Lemele

In Lemele was ds. H. Berkhof als plaatselijke predikant van de hervormde kerk actief betrokken bij het verzetswerk. Hij had zijn opleiding voor de oorlog in Berlijn had gehad en begreep tijdig wat de nazi’s van plan waren. In een volle kerk vertelde hij de Lemele’s kerkgangers dat het je plicht was de medemens in nood bij te staan. De dominee regelde het onderbrengen van vooral Joden. Onder leiding van zijn plaatsgenoot H. Groten hadden ook A.J.Immink en L.Reefhuis hierin een groot aandeel. Er werd niet alleen hulp geboden aan Joden en andere onderduikers maar ook aan bemanning van gecrashte Engelse vliegers.

 

Kinderen

Het helpen onderduiken van kinderen verliep via Ankie Stork uit Nijverdal die regelmatig naar Lemele fietste met achterop een kind. Ankie was 22 jaar oud en ze trad op namens het Utrechts Kindercomité onder de schuilnaam Ankie van Delden. In Lemele fietste ze dan naar boerenfamilies in Lemele, Dalmsholte of Archem die deel uitmaakten van het ‘Lemels Convent’ en overlegde daar bij welk gezin in Lemele ze het kind kon brengen. In het destijds 790 zielen tellende dorp zijn op die manier tientallen kinderen ondergebracht. Soms moesten de haren gebleekt worden als het kind te donker was. In Lemele werden tientallen kinderen opgevangen. Dit alles gebeurde dan ook met groot gevaar voor eigen veiligheid. Dankzij dit dappere werk hebben meer dan 30 kinderen en ook volwassenen hun leven te danken. Meerdere personen in Lemele zijn daarvoor reeds onderscheiden. Berkhof, Groten, Immink en Reefhuis zijn ook in Lemele geëerd met een straatnaam.

Lubbertus Reefhuis  overleed op 8 juli 1963 op 74-jarige leeftijd. Reefhuis is 34 jaar kerkvoogd van de kerk in Lemele geweest. Uit het huwelijk met Geertje Boekel is een nog in leven zijnde zoon geboren: Hendrikus (Henk) Reefhuis, geboren op 28 maart 1946.

 

 

Foto:

Annemie van Zuilen in het midden met rechts Henk Reefhuis en links de Ommer burgemeester Hans Vroomen

 

 

Foto:

Na vele jaren zag Annemie van Zuilen Henk Reefhuis weer terug, zoon van het echtpaar dat haar schuilmogelijkheid bood

Foto's 2
Yad Vashem onderscheiding uitgereikt - Foto: eigen geleverde foto
Foto: eigen geleverde foto
Artikel delen: