Vrijwilliger van de maand maart 2018

Vrijwilliger van de maand maart 2018

ANKUM – Om de verschillende aspecten van het vrijwilligerswerk en het belang ervan te belichten, wordt door het Vrijwilligerspunt Dalfsen elke maand een vrijwilliger van de maand geselecteerd. Het Vrijwilligerspunt Dalfsen is een onderdeel van SAAM Welzijn.

De Vrijwilliger van de maand Maart 2018 is Dinie van Hulzen.

Plaatselijk Belang Ankum en de wijkmedewerkers hebben Dinie voorgedragen vanwege haar jarenlange inzet voor het ouderenwerk in de wijk Ankum.

In 1972 werd Dinie opgebeld door Dina Koerhuis. De commissie ‘Bejaardenwerk’ was net opgericht en dit moest nu uitvoering krijgen. Dina Koerhhuis zag hierin een rol een voor Dinie als Wijkhoofd van Ankum (wijk 3) en haalde haar over door te zeggen ‘zoveel werk is daar niet mee te doen’. Dinie wilde wel graag even overleggen met haar man Herman, want ze hadden een zoontje van 2 en er zou nog een klein jongetje bijkomen. Herman stemde hier gelukkig mee in en zo is Dinie begonnen.

Dinie is inmiddels 82, nog steeds actief als vrijwilliger en heeft mooie herinneringen aan alle jaren vrijwilligerswerk. Ze weet nog precies wie er destijds in het bestuur van het Bejaardenwerk zaten: dr. v/d Pot (voorzitter), dhr. Blom (secretaris), dhr. Scholten (uit Ommen, projectleider), Durk v/d Molen, mw. Frijling, mw. Terwijlen en Meester Overmars uit Hoonhorst.

De wijkhoofden kwamen altijd bijeen in de kelder van het gemeentehuis, waarbij alle aanwezigen hun speldje droegen van de ‘Raad voor Bejaarden, Ommen-Dalfsen’. Dinie heeft deze speldjes al die jaren zorgvuldig bewaard!

Hun ‘cluppie’ in Ankum bestond toen uit ongeveer 6 personen. Dinie zelf was wijkhoofd, Martha Snel was wijkmedewerker en Gerrit Niens (later dhr. Paasman) was voorzitter van hun wijk. Ook de dames Bekedam en Schroten en dhr. Neuteboom waren actief. Ze kwamen regelmatig bijeen voor overleg, maar net zo goed voor de gezelligheid!

Onderling verdeelden ze de adressen en op die manier bezochten ze de zieke ouderen in de wijk en gingen langs bij hen die 65 waren geworden. Ook heeft ze al die jaren  het boekje ‘Weetje weetje’ rondgebracht. Dinie is 32 jaar wijkhoofd geweest en heeft een aantal jaren geleden het stokje overgedragen aan Minie v/d Kamp. Toch is ze nog lang niet gestopt met haar werk voor SAAM Welzijn. Nog steeds bezoekt ze (zieke) ouderen, maakt graag een praatje en biedt een luisterend oor.

Daarnaast is Dinie ook nog 8,5 jaar vrijwilliger geweest in het ziekenhuis in Zwolle. 1 dagdeel per week (maar soms ook vaker) bezocht ze daar patiënten. Ze kwam in aanraking met dit vrijwilligerswerk toen ze zelf in het ziekenhuis lag voor een heupoperatie en het liet haar niet meer los. Ze is erg dankbaar dat het thuisfront haar de gelegenheid gaf om dit prachtig mooie werk te kunnen doen. Helaas mocht ze dit volgens het beleid maar tot haar 75e  doen.

Tot voor kort liep Dinie van Hulzen ook nog 5 verschillende collectes in Ankum. Toen haar zoon zei ‘Moe, loop ‘ie nou nog steeds met de busse?’, heeft ze vorig jaar besloten om hiermee te stoppen. Wel een beetje met pijn in het hart, want dit heeft ze ook bijna heel haar leven gedaan!

Een leven vol vrijwilligerswerk waar bijzondere vriendschappen uit zijn ontstaan. Zo wordt er nog steeds ieder jaar gefietst met ‘ons cluppie’ uit Ankum en luncht ze jaarlijks bij V/d Valk met haar groepje ziekenhuisvrijwilligers!

Het vrijwilligerswerk vond – en vindt zij nog steeds –  erg leuk en bijzonder. Je kunt mensen zó blij maken! Naast alle gezelligheid is het ook héél dankbaar werk. Je kunt echt iets voor een ander betekenen en je krijgt er enorm veel voor terug.

Dinie’s advies voor aspirant-vrijwilligers is dan ook: Doen! Het verrijkt je leven!

Tekst en foto: Eva Salari

Artikel delen: