Geen hertelling in Dalfsen

Geen hertelling in Dalfsen

DALFSEN – Vanochtend bleek tijdens de zitting van het Centraal Stembureau in Dalfsen dat er geen aanleiding is tot het hertellen van de stemmen in Dalfsen. Het hoofd stembureau van de gemeente, burgemeester Han Noten, heeft na het controleren van de processen verbaal, geen onregelmatigheden ontdekt en verklaart daarmee de uitslag in Dalfsen geldig.

Na het tellen van de stemmen afgelopen woensdagavond, was de verdeling van de restzetels een punt van discussie. Namelijk, het CDA Dalfsen kwam bij de voorlopige telling 1 stem tekort om aanspraak te maken op een restzetel. Nu alle processen verbaal zijn gecontroleerd, blijkt dat het CDA Dalfsen uiteindelijk 6 stemmen te weinig had om met een extra zetel in de gemeenteraad van Dalfsen te komen.

Tijdens het bekendmaken van de voorkeursstemmen bleek verder dat er een verschil zat tussen het aantal stemmen op de uitgebrachte kandidatenlijst en de voorlopige uitslag op partijniveau. Dit heeft te maken met het doorbellen van de voorlopige uitslagen vanuit de stembureaus naar het gemeentehuis. Na uitvoerige controle blijkt dat er geen ernstig vermoeden bestaat dat door een of meer stembureaus bij de stemopneming zodanige fouten zijn gemaakt dat zij van invloed kunnen zijn op de zetelverdeling. Burgemeester Han Noten ziet daardoor geen aanleiding voor het hertellen van de stemmen.

Nu de processen verbaal zijn opgemaakt en alles is gecontroleerd, is de verdeling van de zetels als volgt:

Gemeentebelangen: 9

CDA: 5

Christenunie: 3

PvdA: 2

D66: 1

VVD: 1

Op maandag 26 maart wordt afscheid genomen van de oude gemeenteraad van Dalfsen en op donderdag 29 maart wordt de nieuwe raad geïnstalleerd.

Artikel delen: