Loekie en de steen

Loekie en de steen

Loekie is een vrolijke Shih Tzu , 7  jaar oud en 8 kilo zwaar, die met veel katten vrienden en vriendinnetjes in één huis woont. Zij vind het heerlijk om met de katten te spelen maar het is ook lekker ravotten met de baas en bazin. Op een gegeven moment voelt Loekie zich helemaal niet goed en alle activiteit leek wel bij haar verdwenen.

Ook moest ze regelmatig braken. Dit leek helemaal niet goed. Het werd tijd om met Loekie naar de dierenarts te gaan en de eigenaar belde met Dierenartsencombinatie van Vecht tot Venen. Loekie was inderdaad erg rustig en bij het lichamelijk onderzoek werd een hoge koorts gevonden, wel 41.1°C, ze had ook een harde buik. Reden om een echo te maken. Daarbij  werd een grote blaassteen gezien in de blaas (dat is een samenklontering van kristallen die in de blaas zijn ontstaan. Hiervoor zijn verscheidene oorzaken mogelijk). Tevens werden er, één grote en meerdere kleine nierstenen in de rechternier gezien.

Nadat de rest van de nierfunctie was onderzocht werd besloten om eerst de koorts van Loekie aan te pakken (blaas en nierbekkenontsteking) en een paar dagen later de blaassteen (14 cm) te verwijderen. De rechter nier met zijn vele niersteen(tjes) werd ook verwijderd. De gehele rechter nier was ontstoken. Het was wel een gepriegel bij zo’n klein hondje, maar met een loepbril kon goed overzicht op het operatieveld worden verkregen, zodat de operatie succesvol uitgevoerd kon worden.

De volgende dag was Loekie een stuk beter maar nog niet helemaal de oude. Ruim 10 dagen later bij de wond controle was Loekie weer helemaal de Shih Tzu van voor haar ziekte. Ze speelde weer volop met haar vriendjes in huis. Recent hoorde ik dat Loekie nog beter geworden was dan voorheen. Begrijpelijk zo’n blaassteen zat er al langer, want bij honden is het niet altijd eenvoudig voor de eigenaar om geringe klachten waar te nemen. De symptomen bij een blaassteen zijn vaak kleine beetjes plassen en af en toe bloed in de urine.

Artikel delen: