Met één PK het land op - Foto: eigen geleverde foto
Foto: eigen geleverde foto

Met één PK het land op

HEINO/RAALTE – Wie dit voorjaar langs de velden bij de Japiksweg komt, moet niet vreemd opkijken als daar een paard druk bezig is. Vroeger heel normaal, tegenwoordig een beeld dat je amper meer ziet. Ruin Spikkel wordt actief gebruikt bij het telen van groenten, kruiden en bloemen.

Tuinderij
Werken met een paard, dat doet bijna niemand meer. “Bovenal doe ik dit omdat ik het leuk vind.” Teun van Dijk gebruikt Spikkel niet alleen voor het eggen ter voorbereiding van de zaaibedden, maar ook om te schoffelen. Alle sla, rucola, courgettes, pompoenen, pluksla en kruiden zoals peterselie, selderij en koriander worden op deze manier onkruidvrij gehouden. Ook komen er op het land snijbloemen zoals ridderspoor, grote leeuwenbek en zonnebloem.

De biologische tuinderij van Teun is ongeveer anderhalf voetbalveld groot. Deze bevindt zich op de grond van het melkveebedrijf van Rob en Henrieke Kleinlangevelsloo. En zo’n trekpaard in het land is natuurlijk een prachtig gezicht!”

Stal
Overigens is het werken met paard in de tuinderij niet alleen bedoeld voor het aardige plaatje. Het blijkt namelijk een goed alternatief om de grond los te houden. “Bioboeren gebruiken vaak een trekker om te schoffelen,” legt Teun uit. “Door de banden ontstaat spoorvorming en daarmee bodemverdichting. Voor het bodemleven is het dan moeilijker om de grond los te houden. Dat heeft invloed op het zaaibed van het jaar erop. Op gedeeltes waar eerder het spoor zat, groeien planten toch minder goed.” De hoeven van Spikkel drukken de grond minder in elkaar en belanden bovendien steeds op een andere plek. Bodemorganismen kunnen zodoende de grond makkelijker los houden.

Artikel delen:
Foto 1