Vrijwilliger van de maand mei 2018

Vrijwilliger van de maand mei 2018

DALFSEN – Om de verschillende aspecten van het vrijwilligerswerk en het belang ervan te belichten, wordt door het Vrijwilligerspunt Dalfsen elke maand een vrijwilliger van de maand geselecteerd. Het Vrijwilligerspunt Dalfsen is een onderdeel van SAAM Welzijn.

De Vrijwilliger van de maand Mei 2018 is Gretha Houweling

Gretha is uitgeroepen tot vrijwilliger van de maand vanwege haar inzet voor Stichting Philadelphia in Dalfsen.

Ze is 13 jaar geleden met haar man Ruud naar Dalfsen verhuisd vanuit Nieuwekerk a/d IJssel. Daar heeft zij vroeger gewerkt als kleuterleidster. Later deed ze als vrijwilliger activiteiten met mensen met een verstandelijke beperking.

Hier in Dalfsen zag zij een oproep van Stichting Philadelphia in het kerkblaadje. Ze heeft zich toen als vrijwilliger bij Philadelphia aangemeld om op te trekken met een bewoner.

Gretha doet vrijwilligerswerk voor 1 bewoonster van het complex aan de Veldwachterstraat. Om de week brengt Gretha een middag door met deze dame. Ze maken dan samen de konijnenhokken schoon, drinken gezellig koffie, doen spelletjes en de weekboodschappen. Soms komt haar vertrouwelinge ook bij Gretha thuis voor een drankje of voor een praatje. Tussendoor hebben ze af en toe ook leuk contact per app.

Ook gaan ze regelmatig samen met de auto op pad, bijvoorbeeld als de konijnen naar de dierenarts moeten of voor familiebezoek. Samen naar de dierenwinkel is ook een favoriete bezigheid. Daarnaast helpt Gretha ook met kleine klusjes zoals het verstelwerk van kleding. Gretha: ‘Ik vind het belangrijk om dingen te doen die zij leuk vindt en die zij graag wil. Ik doe het tenslotte voor haar’.

Een keer per maand gaat Gretha naar Apeldoorn. De eerste jaren dat ze in Dalfsen woonde, deed ze vrijwilligerswerk voor een cliënte van Philadelphia die later verhuisd is naar Apeldoorn. Deze dame was zo dol op Gretha dat Gretha dit contact niet wilde verbreken. Daarom reist ze nu een keer per maand naar Apeldoorn en maakt er dan altijd een feestdag van! Ook kletsen ze een keer per week telefonisch bij!

Gretha brengt ook nog elke maand voedseldozen rond in Dalfsen; een initiatief van de kerken. Hieruit zijn ook leuke contacten ontstaan, o.a. met vergunninghouders. Gretha probeert op persoonlijke titel ook mensen verder te helpen die ze op deze manier ontmoet bijvoorbeeld door wat kinderboekjes langs te brengen.

Gretha’s tips voor eenieder die overweegt vrijwilligerswerk te gaan doen:

  • Spreek met jezelf af hoeveel tijd je erin wilt steken en houd je daar ook aan
  • Zoek iets wat je leuk vind om te doen
  • Wees trouw, vooral als je met mensen werkt
  • Vrijwilligerswerk levert je heel bijzondere sociale contacten op!

Tekst en foto: Eva Salari

Artikel delen: