Verbouwing van voormalig postkantoor tot appartementen - Foto: Johan Bokma
Foto: Johan Bokma

Verbouwing van voormalig postkantoor tot appartementen

DALFSEN – Toelichting voor het verbouwen van het voormalig postkantoor tot appartementen aan de Bloemendalstraat 16 in Dalfsen. 

Inleiding

In 1908 werd in Dalfsen aan de Bloemendalstraat 16 een postkantoor gebouwd door Rijksgebouwenmeester C.H. Peters. Het gebouw is een kleinere en eenvoudigere variant van het Amsterdamse hoofdpostkantoor. Hedendaags wordt het gebouw niet meer in gebruik genomen als postkantoor en stond het gebouw lange tijd leeg.

De initiatiefnemers hebben plannen gemaakt om deze locatie opnieuw te ontwikkelen om de bouw van 10 appartementen mogelijk te maken. De verbouwing zal zoveel mogelijk plaatsvinden binnen de bestaande structuur en constructie.

 Algemeen

Het initiatief bestaat uit de realisatie van 10 appartementen in het voormalig postkantoor van Dalfsen aan de Bloemendalstraat 16.

Van de 10 appartementen zullen 8 appartementen daadwerkelijk in het hoofdgebouw worden gerealiseerd. Tijdens de realisatie van deze appartementen binnen het bestaande gebouw, zullen de karakteristieke buitengevels behouden blijven dan wel zoveel mogelijk worden hersteld naar de oorspronkelijke situatie. De overige 2 appartementen worden in een vrijstaand bijgebouw aan de achterzijde op het binnenterrein gebouwd. Het betreffen 10 huurappartementen van 40 tot 70 m2.

Elke appartement krijgt een woonkamer met aparte slaapkamer en badkamer. Voor ieder appartement is een eigen parkeerplaats op het binnenterrein en er is ruimte voor een overdekte fietsenstalling.

 

Begane grond

Momenteel bevindt de entree tot het gebouw zich aan de voorzijde. Deze entree zal in stand blijven. Achter de entree de hal gesitueerd, met daarin de trap naar de 1e en 2e verdieping. Het trappenhuis zal behouden blijven. Wel zal er een nieuwe achteringang komen, zodat men vanuit de hal toegang krijgt tot de binnenplaats.

De bestaande deur in de zijgevel wordt dichtgezet, zodat in de ruimte daarachter de entree tot een appartement en een badkamer gerealiseerd kan worden. Vanaf de buitenkant blijft de structuur van deze deur in de nieuwe situatie zichtbaar. In het pand worden op de begane grond 4 appartementen gerealiseerd, welke te betreden zijn vanaf de gezamenlijke hal.

 

1e en 2e verdieping

Zowel op de 1e verdieping als op de 2e verdieping (zolder) komen 2 appartementen. Het trappenhuis naar de 1e verdieping wordt in dezelfde stijl doorgezet naar de 2e verdieping. Ieder appartement is voorzien van een entree, woonkamer, slaapkamer, badkamer met douche en een berging.

 

Binnenterrein

Aan de achterzijde van het postkantoor bevindt zich momenteel een binnenplaats. Hier staat een laad- en losruimte, welke rond 1988 is aangebouwd en daarmee niet tot de originele bebouwing behoort. Het oorspronkelijke raamkozijn achter deze laad- en losruimte wordt hersteld en teruggebracht naar de oorspronkelijke situatie.

Op de binnenplaats heeft vroeger een telefooncentrale gestaan, welke in de jaren 80 is gesloopt. In plaats daarvoor is een overkapping en een berging gebouwd. Zowel de overkapping als de berging zal worden gesloopt en vervangen worden door 2 appartementen.

Artikel delen:
Foto's 16
Verbouwing van voormalig postkantoor tot appartementen - Foto: Johan Bokma
Foto: Johan Bokma
Verbouwing van voormalig postkantoor tot appartementen - Foto: Johan Bokma
Foto: Johan Bokma
Verbouwing van voormalig postkantoor tot appartementen - Foto: Johan Bokma
Foto: Johan Bokma
Verbouwing van voormalig postkantoor tot appartementen - Foto: Johan Bokma
Foto: Johan Bokma
Verbouwing van voormalig postkantoor tot appartementen - Foto: Johan Bokma
Foto: Johan Bokma
Verbouwing van voormalig postkantoor tot appartementen - Foto: Johan Bokma
Foto: Johan Bokma
Verbouwing van voormalig postkantoor tot appartementen - Foto: Johan Bokma
Foto: Johan Bokma
Verbouwing van voormalig postkantoor tot appartementen - Foto: Johan Bokma
Foto: Johan Bokma
Verbouwing van voormalig postkantoor tot appartementen - Foto: Johan Bokma
Foto: Johan Bokma
Verbouwing van voormalig postkantoor tot appartementen - Foto: Johan Bokma
Foto: Johan Bokma
Verbouwing van voormalig postkantoor tot appartementen - Foto: Johan Bokma
Foto: Johan Bokma
Verbouwing van voormalig postkantoor tot appartementen - Foto: Johan Bokma
Foto: Johan Bokma
Verbouwing van voormalig postkantoor tot appartementen - Foto: Johan Bokma
Foto: Johan Bokma
Verbouwing van voormalig postkantoor tot appartementen - Foto: Johan Bokma
Foto: Johan Bokma
Verbouwing van voormalig postkantoor tot appartementen - Foto: Johan Bokma
Foto: Johan Bokma