Sluizenissen Deel 2 - Foto: eigen geleverde foto
Foto: eigen geleverde foto

Sluizenissen Deel 2

DALFSEN – VECHTERWEERD – Na een warme periode in het voorjaar begon de zomer, helaas, wat frisjes. Eigenlijk niet helaas, want men kon nu weer genieten van een goede nachtrust. Ook voor de sluiswachters is de wat lagere temperatuur zeer welkom. Met temperaturen tot 30 graden en soms wat hoger is het zweten geblazen op de handbediende sluizen Vilsteren en Vechterweerd.

 

Jaloers op collega’s die in een airco ruimte zitten en op knopjes drukken, zijn de sluiswachters niet, want er gaat niets boven het werken in de natuur en de contacten met passanten op het water en op de wal.

 

De grote drukte moet nog komen en mogelijk gaat het ook echt druk worden. Vorig seizoen waren er meer passages door de beide sluizen dan ooit er voor. Dit seizoen zijn er al zo’n 150 passages meer dan vorig seizoen om deze tijd.

De komende jaren kan het alleen maar drukker worden als alle sluizen op de Vecht operationeel zijn en de watertoerist “rond” kan varen, mits men voldoet aan bepaalde afmetingen. Het maximum aantal schuttingen zal ongeveer gelijk blijven, 25 a 30 per dag gedurende de vakantie weken, maar er zullen per schutting meer bootjes in de sluis liggen. De sluiswachters zijn er klaar voor, maar vragen zich af of de havens die drukte volgend seizoen al aankunnen. Nu al ligt Dalfsen diverse keren vol, moet men dubbel liggen of doorvaren  naar Ommen.

Jawel, het Vechtdal is hot.

Op de foto het normale plaatje van schepen die komen en gaan. Zo af en toe wordt de sluiswachter verrast door een huwelijks bootje of andere vaartuigen van de buitencategorie.

 

Hot blijft ook de bestrijding van mollen, muskus en beverrat, want bij hoogwater wil een ieder graag droge voeten houden door sterke dijken. Honden bestrijden is een ander verhaal, maar ook die vormen een gevaar voor de dijken met het graven van gaten. De lol gaat er zo wel af voor de eigenaren van de hond. Niet meer overal poepen, niet meer overal loslopen in de natuur, niet de hele dag blaffen als de baasjes aan het werk zijn, en niet meer graven in de dijken. Hoe sneu kan het zijn.

Ook hot is de eikenprocessierups. Deze sluiswachter haat deze rups omdat hij allergisch is voor de brandharen. Vreemde zalfjes en pilletjes moeten hem aan een goede nachtrust helpen wat niet altijd lukt. Aan de periode van passanten op de sluis waarschuwen voor de rups met zijn rare brandharen is een einde gekomen. De rupsen zijn geruimd. Op de foto ziet u een beverrat die mogelijk verdwaald is, door heimwee omgekomen en aangespoeld bij de sluis. Ook zie u een wat vreemde processie van de rupsen.

 

Na opmerkingen dat de brug over de beide sluizen op een bepaalde plek iets te krap was om duofietsen, al dan niet elektrisch, krasvrij te laten passeren is het probleem door het waterschap opgelost en moet men “probleemloos” de brug kunnen passeren. Toch even het advies om uitstekende remgrepen en spiegels iets te verplaatsen want die willen nog wel eens een belemmering zijn.

 

Dat het Vechtdal bijzonder is wist u als inwoner natuurlijk wel en dat ziet u dagelijks, maar mogelijk heeft u nog niet alles gezien. In een tweetal foto’s een kleine aanvulling op wat u al wist.  Gespot al weer de jonge meerkoetjes, een gele wipstaart, een zaagbekeend en een visdiefje die net een visje heeft geregen. Verder blijft het Vechtdalgoud stromen over de stuwen, is het avondvissen langs de Vecht een bijzondere gebeurtenis, libelles te over langs de rivier en op het sluizen complex honderden Vechtdalanjers, wat echt uniek is. Een aantal jaren geleden was er af en toe een Vechtdalanjer te zien. Om de natuur wat te helpen werd er een strook met glutenvrije, linksgedraaide en opgehopte gezuurde aarde met een mix van Vechtdalturf en Drentseturf aangelegd en, walla, Vechterweerd werd een walhalla voor de Vechtdalanjer. Alleen kijken met de ogen en camera is toegestaan.

 

Tot slot nog een uitslag die helaas wat lang op zich liet wachten. Een complete communicatie stoornis, een computercrash en dus een gegevens crash. Maar via deze rubriek “sluizenissen” dan toch de uitslag van de fotokwis “raadjeplaatje” tijdens kunst om Dalfsen. De sluiswachter exposeerde met een 20-tal foto’s bij Boerhoes. En ook dit jaar kon men weer raden wat er op een foto stond. Vorig jaar was het zo moeilijk dat er weinig deelnemers waren en van die deelnemers niemand wist wat er op de foto stond. Wel was er een winnares want die zat redelijk dicht bij het goede antwoord.

Dit jaar zo’n 80 deelnemers die meenden te weten wat er gefotografeerd was. Nu is het wel zo dat de te raden foto een uitsnede was van een  foto die in de expositie ruimte aanwezig was en iets verkleind of vergroot was. Ja, hoe moeilijk wil je het hebben. Wel nu, 16 deelnemers hadden het 100% goed en diverse deelnemers zaten in de buurt en menig deelnemer had een fraai alternatief. Landkaart, bos vanuit een vliegtuig gezien, alternatief behang enz enz.

U moet mij maar geloven dat het bekijken van de uitslagen, voor Antje Kingma van Boerhoes en mij, een waar feest was. Op de 4-takt foto de winnaar, die de geraden foto mocht hebben en als verrassing het origineel er bij kreeg, plus een overheerlijk boerenijsje van Boerhoes. Het origineel was een foto van een door weer en wind aangetaste woonwagen, waar ooit mensen in hebben gewoond, en ruim voldeed aan het thema van KOD, door weer en wind.

Hoe dan ook, laat de hond niet in de dijk graven, wellicht wordt de dijkgraaf boos, kom eens kijken op Vechterweerd waar ook Uw Vechtdalanjer staat en blijf uitkijken bij de eikenbomen in het land.

Goedgaan, Doede GW de Jong

 

 

 

 

 

Foto's 6
Sluizenissen Deel 2 - Foto: eigen geleverde foto
Foto: eigen geleverde foto
Sluizenissen Deel 2 - Foto: eigen geleverde foto
Foto: eigen geleverde foto
Sluizenissen Deel 2 - Foto: eigen geleverde foto
Foto: eigen geleverde foto
Sluizenissen Deel 2 - Foto: eigen geleverde foto
Foto: eigen geleverde foto
Sluizenissen Deel 2 - Foto: eigen geleverde foto
Foto: eigen geleverde foto
Artikel delen: