Het inrichten van De Spil kan beginnen (met beeld en geluid)

Het inrichten van De Spil kan beginnen (met beeld en geluid)

NIEUWLEUSEN – Met twee pennenstreken wisselde kulturhus De Spil donderdagmiddag van eigenaar. Daarmee droeg Gerrit Hospers van Jansman Bouw uit Luttenberg het multifunctionele gebouw officieel over aan wethouder Ruud van Leeuwen van de gemeente Dalfsen. De gebruikers van De Spil kunnen aan de slag.

Onder bijkans tropische omstandigheden is er de laatste weken met man en macht gewerkt om het Nieuwleuser kulturhus op te leveren. In oktober vorig jaar was de aftrap en krap tien maanden later was de klus geklaard. Een monsterklus waarvan het voortraject begon in 2014. Projectleider Piet la Roi was van a tot z nauw betrokken en zat als een bok op de haverkist. Hij volgde het proces op de voet, stuurde bij waar nodig, nam hobbels, streek glad, motiveerde en stimuleerde en – niet onbelangrijk – hij wist de gemeenteraad te overtuigen van de noodzaak van De Spil als verbindingszone tussen noord- en zuid Nieuwleusen.

De Spil kent vier pijlers: onderwijs, sport, welzijn en kunst en cultuur. Vooral op dat laatste onderdeel valt er veel te winnen, “maar, door diverse partijen worden al mooie initiatieven ontwikkeld”, aldus Stefan Keijzer, manager van het kulturhus. Het Agnieten College laat de Zwaluwlaan achter zich en verzorgt vanaf het nieuwe schooljaar onderwijs vanuit De Spil. De sportverenigingen, SAAM Welzijn en andere participanten komen over van uit De Schakel en ook de bibliotheek van Nieuwleusen vindt een nieuw onderkomen in het multiculturele centrum.
Zoals elk nieuw gebouw in de gemeente Dalfsen heeft De Spil geen gasaansluiting. Verwarming en koeling worden geregeld via warmtepompen die worden gevoed met elektriciteit, opgewekt door honderden zonnepanelen op het dak. Panel Print in Nieuwleusen leverde innovatief akoestisch materiaal voor de wanden in de twee sporthallen en Foreco bekleedde de buitenzijde en enkele muren binnen met NobelWood, verduurzaamd naaldhout met de uiterlijke kenmerken van teak.

Tot eind augustus hebben de gebruikers van het gebouw de gelegenheid hun locaties in te richten. Zaterdag 1 september is het open huis en kan heel Nieuwleusen en omstreken het pand van binnen en buiten bewonderen.

Artikel delen:
Video 1
Video: De Spil sleutel overdracht