Nieuws van de boswachter: Wie de kudde nog wil zien moet snel zijn - Foto: eigen geleverde foto
Foto: eigen geleverde foto

Nieuws van de boswachter: Wie de kudde nog wil zien moet snel zijn

STERREBOS – RECHTERENSEVELD – DALMSHOLTE. De schapen grazen vandaag nog in het Rechterense Veld. De boswachters van Natuurmonumenten én omwonenden zijn heel blij dat er dit jaar weer een kudde schapen graast in het Rechterense Veld. Dat lukte dankzij de samenwerking met schaapherders Wim Schaven en Susanne Lejeuz van Scheperij Salland.

Hun kudde van 200 Kempische heideschapen en honden. Wil je ze zelf zien, dan moet je wel snel zijn. Ze lopen er nog tot dinsdag 31 juli.

Bekijk de aankomst van de 200 dames in het Rechterense Veld

Zelf kijken

Start bij Restaurant Het Boskamp en loop richting de Bosrandweg. Hier sla je linksaf en aan het eind van het fietspad – dus het tweede pad voorbij de schaapskooi – ga je het bos in. Hier staat het raster met de drinkbakken voor de schapen. Maar het blijft natuurlijk een verrassing waar de kudde precies is.

Oude traditie

De houten schaapskooi aan de Bosrandweg is nog stille getuige van vroeger tijden, toen de schaapherder met zijn kudde op de heide rondstruinde. Deze traditie is in 2017 weer even in ere hersteld. Naar aanleiding van wensen uit de omgeving graasde er bij wijze van proef een kleine kudde van 30 schapen. Ze hielpen Natuurmonumenten bij het maaibeheer van de paden en heidevelden. Dat er dit jaar een grote kudde van maar liefst 200 schapen het Rechterense Veld aandoet, was natuurlijk fantastisch nieuws voor de omgeving. Lees een uitgebreid verslag van één van hen op Dalfsennet

Schapen volgen brandweer op in Rechterense Veld

Na de brand begin deze maand graast er nu een kudde van 200 schapen in het Rechterense Veld van Natuurmonumenten. “Dit hadden we al langer gepland”, vertelt boswachter Natuurbeheer Henk Steen: “Maar we waren wel heel blij het ook door kon gaan. De schapen begrazen de bospaden en het heideveld. Anders moeten we dat met machines doen. Dit is toch veel mooier!” De kudde Kempische heideschapen is van schaapherders Wim Schaven en Susanne Lejeuz van Scheperij Salland en vertrekt op dinsdag 31 juli weer naar hun volgende bestemming.

Henk vertelt ook nog: “Dankzij de snelle actie van de brandweer, is de verbrande oppervlakte heide relatief klein. Er is weinig schade aan de natuur. Om een voorbeeld te noemen: de mieren in de bodem, hebben de brand gewoon overleefd. De brand heeft wel precies langs het pad heeft gewoed, waardoor wandelaars er niet omheen kunnen. Maar dat trekt vanzelf bij. En er is nog genoeg gras over voor de schapen, gelukkig.”

 

GESCHREVEN JULI 2018 | DOOR BOSWACHTER JANTINE WESSELINK

Wil na het lezen van deze mooie verhalen zelf lid worden van natuurmonumenten?
Twijfel dan niet langer, klik hier hoe je dat kan doen, het kost werkelijk haast niets, en je krijgt er heel veel voor terug.

Artikel delen:
Foto's 4
Nieuws van de boswachter: Wie de kudde nog wil zien moet snel zijn - Foto: Wim
Foto: Wim
Nieuws van de boswachter: Wie de kudde nog wil zien moet snel zijn - Foto: Wim
Foto: Wim
Nieuws van de boswachter: Wie de kudde nog wil zien moet snel zijn - Foto: Wim
Foto: Wim