Meerderheid kamer voor resomeren bij uitvaart

Meerderheid kamer voor resomeren bij uitvaart

Een Kamermeerderheid is voor het legaliseren van resomeren bij een uitvaart. VVD, D66, PvdA, GroenLinks en 50Plus willen dat de Wet op de Lijkbezorging wordt aangepast. Op dit moment mag een overledene alleen worden begraven of gecremeerd.

Het is binnen de wet ook mogelijk het lichaam ter beschikking te stellen aan de wetenschap. Bij dieren is resomeren al wel toegestaan.

Wat is resomeren?

Bij resomeren wordt het lichaam binnen een cabine ondergedompeld in een base. Dat is een stof die ervoor zorgt dat het lichaam langzaam oplost. Aan het eind van het proces, dat zo’n 3 uur duurt, blijven alleen wat botten en tanden over.

Onderzoek van RTL toont aan dat 25 procent van de Nederlanders zou kiezen voor resomeren mocht het in de toekomst mogelijk worden. Ook moet de verzekeraar de kosten voor resomeren dekken via een begrafenisverzekering.

Duurzaamheid

Begraven en cremeren zijn niet bepaald duurzaam. Bij de verbranding van het lichaam komt er namelijk CO2 vrij in de atmosfeer, wat bijdraagt aan het broeikaseffect. Ook het materiaal van de kist is vaak schadelijk voor het milieu.

Ook begraven is niet altijd even duurzaam. Dat komt omdat overledenen allerlei stoffen bevatten die mee gaan in de grond. Denk aan cadmium, lood en amalgamen. Een deel van deze stoffen is kunstmatig ontstaan, bijvoorbeeld via een prothese.

Volgens onderzoeksinstituut TNO is resomeren wel een duurzame methode van lijkbezorging. De CO2-uitstoot is 33 procent lager. De techniek is zelfs CO2-neutraal als de energie die nodig is voor het proces wordt opgewekt door zonne- of windenergie.

17 procent van de Nederlanders kiest bewust voor een duurzame uitvaart, blijkt uit onderzoek van Uitvaartverzekering.nl. Resomeren zou daarom wel eens ‘populaire’ keuze kunnen worden.

Uitvaartverzekering

Uitvaartverzekeraars en uitvaartverzorgers staan erg positief tegenover resomeren. De techniek is goedkoper en milieuvriendelijker, stellen ze. Verder zou resomeren ruimtebesparender zijn dan cremeren of begraven.

Indien resomeren wordt toegestaan, zal het volgens verzekeraars mogelijk zijn om de kosten vergoed te krijgen via een uitvaartverzekering. Bij het vergelijken van een uitvaartverzekering is het belangrijk om te letten op de dekkingsgraad, voorwaarden en premielooptijd. Let er ook op of de verzekering waardevast is. Een uitvaart kost nu gemiddeld 7.500 euro.

Artikel delen: