Watertekort en waterverdeling

REGIO – Als er simpelweg minder water is dan dat we nodig hebben, spreken we van een watertekort. Water hebben we natuurlijk nodig voor de scheepvaart en de drinkwatervoorziening. Maar bijvoorbeeld ook voor de landbouw, de industrie en de natuur. Een watertekort leidt tot problemen.

Rijkswaterstaat en de waterschappen verdelen het beschikbare water met behulp van stuwen, sluizen, gemalen en pompen. Daarnaast worden maatregelen genomen om de scheepvaart zo lang mogelijk doorgang te kunnen laten vinden.

Bij de waterverdeling kijken we of het water van de juiste kwaliteit is, om de volgende redenen:

  • De landbouw wil graag water zonder al te hoge zoutconcentraties;
  • De natuur wil zo weinig mogelijk gebiedsvreemd water;
  • De elektriciteitsproducenten willen voldoende koelwater, dus water dat niet al te warm is.

Coördinatie waterverdeling

Is er eenmaal sprake van een (dreigend) watertekort, dan komt de Landelijke Coördinatiecommissie Waterverdeling (LCW) in actie. De commissie bestaat uit vertegenwoordigers van het ministerie van Infrastructuur en Waterstaat, de Unie van Waterschappen en het Interprovinciaal Overleg. De LCW adviseert over de verdeling van het beperkt beschikbare water. Dit gebeurt op basis van de zogeheten verdringingsreeks.

Verdringingsreeks: wie krijgt water en wie niet?

Als de droogtesituatie langdurig aanhoudt en er is sprake van een ernstig watertekort, is volgens de Waterwet bepaald wie er als eerste water krijgt en wie dit later krijgt. Deze afspraken staan in de verdringingsreeks. In de animatie Waterverdeling bij langdurige droogte leggen we precies uit wat die verdringingsreeks inhoudt.

De verdringingsreeks wordt gebruikt door de waterbeheerders om het beschikbare water zo goed mogelijk te verdelen over Nederland, en bepaalt welke gebruiksfuncties voorrang krijgen bij (dreigende) watertekortsituaties. Het doel van toepassing van de reeks is om maatschappelijke en economische schade zoveel mogelijk te beperken. Door de manier van prioriteren op voorhand duidelijk te maken, kent iedereen de spelregels bij de verdeling van water in tijden van watertekorten. Het principe is vastgelegd in de Waterwet en uitgewerkt in het Waterbesluit.

Laagwater op de rivieren

Ook de grote rivieren zoals de Maas kunnen bij laagwater problemen krijgen, zoals blauwalgen. Bij laagwater op de Maas worden diverse maatregelen genomen om zuinig om te gaan met het Maaswater. In onderstaande animatie leggen we uit hoe er laagwater kan ontstaan op de Maas, wat dit voor gevolgen kan hebben en welke maatregelen wij kunnen nemen.

Artikel delen: