Ans leest dankzij haar coach - Foto: Ingezonden foto
Foto: Ingezonden foto

Ans leest dankzij haar coach

DALFSEN – Tijdens de Week van de Alfabetisering, van 3 tot 9 september, is er extra aandacht voor mensen die moeite hebben met lezen, ook in de gemeente Dalfsen. Ruim 70 vrijwilligers van het Taalpunt zetten zich in de gemeente Dalfsen in als taalcoach, waaronder Pieter van Gurp.

Pieter van Gurp, sinds 1947 predikant, is de oudste taalcoach die het Taalpunt van ons mooie Vechtdal in haar bestand heeft.
Pieter, geboren op 16 september 1921, doet dit vrijwilligerswerk al ruim een jaar met veel plezier en toewijding.
Hij zag de vacature voor Taalcoach in de krant. Aangezien hij zelf een aantal jaren, welteverstaan 9, in Australië heeft gewoond, weet hij hoe moeilijk het is om van je moederland naar een ander land te gaan. Je voelt je daar vreemd en onzeker. Als mensen in de winkel dan ook nog eens op een vervelende manier duidelijk maken dat ze je niet verstaan, voel je je steeds kleiner en onzekerder worden. Dit herkent cursiste Ans ook. Zij is nog vaak onzeker als zij met Nederlandstalige mensen moet praten. Daarom gaat ze meestal de boodschappen met haar vriend doen. Hij woont al langer in Nederland en beheerst de Nederlandse taal behoorlijk.

 

Zij hoeft in het bijzijn van hem dan niets te zeggen. Hij neemt het woord. Dat voelt veiliger. Tóch moet Ans ook zelf de stoute schoenen aantrekken. Het spreken van de Nederlandse taal leer je namelijk het allerbeste door het te doén! Hier probeert Pieter haar dan ook mee te helpen, door onder andere Ans te leren hoe ze kan vragen in de winkel waar bepaalde producten staan, en zinnen als: Kunt u langzamer praten? Ans leest nu ook, samen met Pieter, boeken. Wat extra leuk is om te vertellen, is dat deze boeken geschreven zijn door Pieters dochter! Ans heeft geleerd dat het lezen van boeken haar helpt bij het ontdekken van nieuwe Nederlandse woorden en begrippen. Hierdoor ontdekt ze ook hoe fijn het is om te lezen. Leesplezier is een doel op zich!
Pieter is blij en dankbaar dat hij op 96-jarige leeftijd nog iets kan betekenen voor zijn medemens. En dat hij iets voor Ans betekent is wel duidelijk wanneer zij hem tijdens het interview “Opa” noemt.
Op de vraag hoe lang ze nog met de taalbegeleiding doorgaan, roepen ze tegelijk volmondig: “Nog heel lang!”

Hanneke Ardesch
Taalpuntcoördinator
Heeft u ook belangstelling voor de vrijwillige functie van Taalcoach?
Schrijf een bericht naar Taalpunt@bibliotheekdalfsen.nl
U bent van harte welkom!

Foto 1
Artikel delen: